(20)

Odjuret i labyrinten och andra grekiska myter

ljudbok och e-bok


Ond brĂ„d död. Svartsjuka och girighet. Passionerad kĂ€rlek och gruvligaste hĂ€mnd. I de grekiska sagorna finns allt – och lite till! NĂ€r Annika Thor samlar vĂ€lkĂ€nda myter frĂ„n antikens Grekland – och kryddar med nĂ„gra mindre bekanta – fĂ„r vi berĂ€ttarkonst i vĂ€rldsklass.

Hur allting började? Jo, ur den svarta natten rörde sig en vind, och Natten lade ett Ă€gg som glĂ€nste vitt som silver. Ur Ă€gget föddes Gaia, Moder Jord. Som ett fast golv strĂ€ckte hon sig över mörkret, och lĂ€t bergen skjuta upp och slĂ€tterna breda ut sig. Hon skapade floderna och lĂ€rde dem att strömma mot havet. Sist födde hon Himlen, Uranus. Uranus var lika stor som Gaia och lade sig som ett tĂ€cke över henne. Tillsammans med Uranus fick Gaia tolv barn, men bara ett av dem vĂ„gade trotsa sin far och befria sin mor och sina syskon. Resultatet? Tre hĂ€mndgudinnor och vi sjĂ€lva – mĂ€nniskoslĂ€ktet!

FrĂ„n det antika Greklands kanon flödar berĂ€ttelserna om kĂ€bblande gudar och gudinnor, stridslystna halvgudar, modiga flickor och vanligt folk. LĂ€s om kung Midas med Ă„sneöronen, Atalanta som sprang fortare Ă€n alla sina friare, Narcissus som förĂ€lskade sig i sin egen spegelbild, lille Ikaros som provade sina vingar men flög för nĂ€ra solen, Iphis som föddes som flicka men blev en pojke och om det vĂ€ldiga odjuret Minotaurus i Daidalos labyrint – och mĂ„nga fler.


UpplÀsare: Annika Thor
LĂ€ngd: