(124)

Nya tider: En släkthistoria

ljudbok


Del 32 av 35. En episk släktsaga som tar sin början på 1600-talet och följer sju generationer av starka och modiga kvinnor. Generationer fyllda av svåra umbäranden och sorg, men också av kärlek, hopp och kvinnokamp. Liv och död följs på nära håll då arbete som barnmorska, med medicin och mystik, löper som en röd tråd genom kvinnornas liv.

Johanna och Ingalill har tvingat Arill att lämna Reina, och folk säger att han blivit lika galen som hans far var. Då han överlämnar Storlendet till Johanna och ger sig av från bygden för att gå till sjöss, är han säker på att han aldrig skulle älska någon igen. Men så möter han en främling som övertalar honom till att kämpa för kärleken - en främling som verkar känna Reina väl.



4.3

124 recensioner

grace

2020-10-20

Den här bokserien är enastående.Att det nu bara återstår tre böcker känns märkt och jag har är svårt att föreställa mig att alla huvudpersonerna kommer att ”få ett lyckligt slut. Men livet är så som livet är och går aldrig någonsin bara i ”dur”. Lyckan är inte konstant, utan är mer något som välkomnas som en ”skänk från ovan”. Lycka är en kontrast till allt de vi som människor inte upplever som lycka och därför är definitionen av lycka något som ger oss behagliga förnimmelser och associationer. Människan kan inte skapa/hitta på lycka. Människan kan vara tacksam för många olika saker, känna sig glad och tillfreds med det livet ger, men lycka är en känsla som kommer när den kommer och när den gör det uppfyller den oss helt. Att känna, uppleva lycka är att ”glömma tid& rum”. Lyckan är där, men flyter ut & livet ”stabiliseras”. Vi känner när den härliga lyckan intar oss, men märker inte riktigt när, hur det gick till att vi vi åter befinner oss i vårt ”normala habitat (tillstånd”)” igen. Vårt normala tillstånd är naturligtvis individuella. För min egen del, när jag sitter och reflekterar, är att jag återgår till ett normaltillstånd där jag känner mig tillfreds, glad men alla andra känslotillstånd däremellan existerar också. Att få följa den här släkthistorien, att se att huvudpersonerna har sina egna höjdpunkter och ”down-falls”, så som livet verkligen är gör att det trots allt inte ”behövs” en ”happy ending”, att förstå att vi lever våra liv så bra som vi kan är GOTT nog.