(16)

Ninna och stormskolan

ljudbok och e-bok


Matilda Rutas böcker om Ninna Àr de senaste Ärens stora stjÀrnsmÀll i bilderboksvÀrlden.

Rasmus Landström, ETC

Att börja skolan kan kÀnnas som en stor sak.

Eller sÄ kÀnns det precis som vanligt.

Ibland kanske det Àr förÀldrarna som Àr mest nervösa.

Ninna och Samir har fullt upp med sina egna projekt.

Matilda Ruta (född 1982) Ă€r tecknare, konstnĂ€r och formgivare. Efter masterexamen pĂ„ Konstfack har hon bland annat arbetat med serienoveller, bilderböcker, tidskriftsdesign, workshops och utsmyckningar. Tidigare utgivning: Ninna och syskongrodden (2016), Augustnominerade Åka buss med text av Henrik WallnĂ€s (2016), Ninna och sjukhus fĂ„glarna (2015), Min lilla skattkammare – Sommar (2014).

'Ninna och stormskolan' Àr den tredje bilderboken om Ninna och den gör mig lika glad som de tidigare. PÄ ett underbart inkÀnnande sÀtt speglar hon barnets logik och perspektiv. Kanske Àr jag allra mest förtjust i författarens sprÄk, som Àr en suverÀn kombination av det konkreta och det som liksom finns bortom och inuti orden, det symboliska. Men ocksÄ bilderna Àr hur fina som helst.

Åsa Österlöf, BTJ

Med poetiska skÀrpa nÀrmar hon sig nÀrmar hon sig det svÄra i barnets vardag. /.../ Ninnaböckerna sticker ut genom sina nÀrmast fullÀndade estetiska kompositioner och sin förmÄga att möta barnen i ögonhöjd. Ninna Àr en unge bÄde vuxan och barn blir blixförÀlskade i. Jag förutspÄr att serien i framtiden kommer vara lika sjÀlvklar i bokhyllan som Alfons-böckerna.

Rasmus Landström, ETC

Och i Matilda Rutas mÄngfÀrgade akvarellvÀrld fÄr som vanligt alla vara med.

Nils Forsberg, Expressen

Matilda Ruta har bÄde skrivit och illustrerat, de konstnÀrliga bilderna jobbar med perspektiv och fÀrger pÄ ett underbart sÀtt - text och bild Àr ett!BÄde barns och förÀldrars förvÀntningar och de nya lÀrdomarna hon gör skildras ur ett klockrent, reflekterande barnperspektiv. Den tredje boken om Ninna Àr lika fantastisk som de första tvÄ.

Josefin Jansson, Jönköpings-Posten

Ruta fÄngar flyhÀnt en hel termin, men lyckas ÀndÄ skapa en tÀthet i berÀttelsen om vitt skilda konflikter och upptÀckter. I bilderna syns vackert flödande fonder med en otrolig laddning, hÄrt kontrasterade mot konturskarpa figurer. Mötet Àr bÄde effektfullt och lite skavande. Bokens höjdpunkt Àr den varma tonen och skildringen av Ninnas tankar.

Jonna Fries, SmÄlandsposten

I en dramatisk panoramabild med flytande akvarell i svart, blÄtt, violett och gult, storm, regn, blixt och dunder, ÄskÄdliggörs Ninnas kÀnslor.

Britta Jakobsson, LĂ€nstidningen Östersund

Resultatet Àr en varm och vÀnlig bok som bÄde lugnar och inspirerar till samtal om kompisskap, lÀrande och lek. Texterna Àr raka, de klingar Àkta, och bilderna omfamnande pÄ precis det sÀtt som en förÀlder som insett att hen lÀmnat pÄ förskola för sista gÄngen behöver.

Eva Emmelin, Norra SkÄne

Bilderbok som trÀffsÀkert fÄngar alla nya intryck och funderingar som möter den som för första gÄngen tar steget in i skolvÀrlden.

Ewa Tiselius, HallĂ„ Ängelholm