(16)

Nattpappan

ljudbok och e-bok


Uppslukande och fantasifullt om vÀnskap och böcker

»Nattpappan Àr vÀl vÀrd att ges ut pÄ nytt.« Betyg 4 av 5 | Dag Hedberg, BTJ

Flickan vill egentligen inte ha nÄgon barnvakt medan hennes mamma arbetar som nattsköterska pÄ lasarettet. Hon Àr ju stor och har börjat i skolan. Men till sist gÄr hon ÀndÄ med pÄ det, bara för att lugna sin mamma, och via en annons i en tidning anlitar de en ung man som kallar sig »nattpappa« (i motsats till dagmamma).

Men en sak Àr hon sÀker pÄ: Hon vill inte behöva se den elÀndiga barnvakten. Han fÄr hÄlla sig pÄ sin kant - och det gör han ocksÄ. Det Àr bara det att nattpappan har ett husdjur, ugglan Smuggel. Och ugglor Àr, som vi alla vet, nattdjur...

Efter hand blir nattpappan och flickan ÀndÄ vÀnner, och till sist börjar de rentav skriva en bok tillsammans. Nattpappan fÄr aldrig veta flickans riktiga namn, men till sist ger hon honom i alla fall lov att kalla henne Julia.

Nattpappan publicerades första gÄngen 1968. Denna nyutgÄva Àr illustrerad med Harald Gripes klassiska originalteckningar.

Denna bok ingÄr i Modernistas hyllade satsning pÄ en omfattande Äterutgivning av hela Maria Gripes författarskap. Precis som vid utgivningen av Antoine de Saint-Exupérys Den lille prinsen sÄ restaureras originalillustrationerna omsorgsfullt och varsamt med digital teknik. Böckerna Àr bundna i halvklotband med olikfÀrgade ryggar, tryckta pÄ 100-grams premiumpapper och stor hÀnsyn har tagits till att ge Maria Gripes böcker den drÀkt de förtjÀnar.

MARIA GRIPE [1923-2007] Àr en av Sveriges bÀsta och mest Àlskade barnboksförfattare genom tiderna. Hon debuterade 1954 med I vÄr lilla stad och skrev sammanlagt 38 böcker, dÀribland Hugo & Josefin, Tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia. Hennes böcker Àr översatta till 29 sprÄk, och flera har blivit filmer och TV-serier. 1946 gifte hon sig med konstnÀren Harald Gripe [1921-1992] som illustrerade de flesta av hennes böcker. Maria Gripe fick ta emot en rad utmÀrkelser för sitt författarskap, bland annat H. C. Andersen-medaljen, LitteraturfrÀmjandets stora pris, Astrid Lindgren-priset, New York Herald Tribunes Honor Award och spanska kulturministeriets Premio Nacional.


UpplÀsare: Filip Johansson
LĂ€ngd:

4.3

16 recensioner

Malin

2023-11-07

Fin skildring om vÀnskap över generationsgrÀnsen och att familjer ser ut pÄ olika vis.

Jen

2023-05-27

En underbar bok, finurlig, innerlig och vÀrdefull.