(48)

Mumin och trollkarlens hatt

ljudbok


Boken utspelar sig under nÄgra sommarmÄnader och inleds med att Mumintrollet hittar en hatt, som visar sig ha magiska egenskaper. Allt som placeras i hatten förvandlas, vilket leder till mÀrkligheter och förvecklingar. Ett Àggskal som lÀggs i hatten förvandlas till fem moln som vÀnnerna glatt svÀvar runt pÄ. NÀsta dag har molnen försvunnit och ingen vet varifrÄn de kom. Under en kurragömmalek anvÀnder Mumintrollet hatten som gömstÀlle och förvandlas tillfÀlligt till en motbjudande varelse och ingen kÀnner igen honom, förutom Muminmamman.

Efter att ha upptÀckt hattens egenskaper och anvÀnt den för att förvandla en del saker, bestÀmmer sig familjen för att göra sig av med den och kastar den i en flod men Mumintrollet och Sniff ÄterfÄr den under natten och gömmer den i grottan vid havet, dÀr BisamrÄttan blir livrÀdd nÀr hans löstÀnder blir till nÄgot förfÀrligt (exakt vad nÀmns inte).

Muminfamiljen reser till Hattifnattarnas ö i en bÄt de hittat och Muminhuset förvandlas till en djungel nÀr Muminmamman av misstag rÄkar tappa en bukett rosa perenner i hatten. Under natten vissnar djungeln och de döda vÀxterna anvÀnds som ved nÀr Mameluken, en stor fisk som vÀnnerna tidigare fiskade upp, blir stekt.

Tofslan och Vifslan anlÀnder till dalen bÀrandes pÄ en stor kappsÀck innehÄllande Kungsrubinen, som de stal frÄn MÄrran. Efter en rÀttegÄng (ledd av Snorken) gÄr MÄrran med pÄ att byta rubinen mot Trollkarlens hatt.

Tofslan och Vifslan stjÀl Muminmammans handvÀska för att anvÀnda den som sÀng, men lÀmnar tillbaka den dÄ de inser hur ledsen hon blev. Muminfamiljen ordnar till en fest för att fira upphittandet av handvÀskan och under festen anlÀnder Trollkarlen (med en ny hatt) och krÀver att fÄ Kungsrubinen, men Tofslan och Vifslan vÀgrar ge ifrÄn sig den.

För att muntra upp sig sjĂ€lv ger Trollkarlen alla pĂ„ festen en önskning. Även om alla inte fick exakt det de önskade blir Trollkarlen nöjd nĂ€r Tofslan och Vifslan önskar en exakt kopia av rubinen som de ger Ă„t honom - Drottningsrubinen. (Trollkarlen kunde alltsĂ„ bara uppfylla önskningar Ă„t andra).