(0)

Morfars pistol

e-bok


PÄ 1970-talet hÀngde pistolen fortfarande pÄ vÀggen i mormors hall. Den berömda profilen: en Luger med svart smal pipa, fyrkantigt bakstycke och kolv av trÀ. Sen hamnade den pÄ botten av golvklockan i vardagsrummet. Ibland fick jag hÄlla, men aldrig sikta pÄ nÄgon. TÀnk om den hade dödat en mÀnniska? PÄ pipan stod Ärtalet 1918.

Pistolen hade min morfar haft under inbördeskriget mellan röda och vita i Finland och den hÀr boken handlar om hans upplevelser, men ocksÄ om skam och nÄgot om Àra, ett ord som knappt nÄgon förstÄr lÀngre. Alla chefer kan göra bort sig, men fÄ har gjort det som morfar. Han fick sparken som chef för Svenska brigaden och det som hÀnde förstörde hans liv och mÄnga andras. Men det visste jag inget om nÀr jag riktade den svarta pistolen mot spegeln i mormors lÀgenhet. Ingen i familjen visste.

Morfars pistol handlar om Svenska brigadens krig i Finland 1918. Ett krigsÀventyr finansierat av det svenska nÀringslivet, vars rottrÄdar söker sig Ànda fram till vÄr tid. En sann berÀttelse om fiasko, förlorad kÀrlek och en fÄfÀng mÀnniskas försök att duga nÄgot till.

Jakob Lind (f. 1966) Àr chef för kommunikations- och designbyrÄn Futurniture i Stockholm. Under tjugo Är har han vid sidan av jobbet grÀvt fram fram sin morfars hemliga historia i Finland 1918. Morfars pistol Àr hans bokdebut.