(0)

Morbror Knuts sorgsna leende

e-bok


Vi fÄr följa den unga Karla i samma takt som manchesterbxorna mÄste lÀggas ut och fÄllas ner. Hon Àr bÀttre pÄ att svÀra och kasta handgranater Àn att leka som flickor ska. Hon bor i Staden men har sina rötter i Byn. Och fÄr alltid försvara det ena nÀr hon Àr hos det andra.

Med jÀmna mellanrum kommer morbröderna, Brynolf och Knut, körande frÄn Byn i sin Ford Taunus fylld med skogsdoft och finska. De kommer till Staden dÀr Karla och mamma bor. Sitter i köket med varsin underarm mot bordet.

I Staden talar man svenska, i Byn talar man finska. "RejÀla mÀnniskor pratar finska." Karla önskar hett att hon ocksÄ kunde.

Staden ligger i den nordligaste fjÀrdedelen av landet och i tanke och sinne strÀcker den sig lÀngre uppÄt kartbilden, mot polcirkeln. Det Àr en bra stad, men utanför missförstÄs den. Folket i Byn (morbröderna) tror att den Àr bÄde stor och skrÀmmande och söderifrÄn, frÄn Hylands horisont, har man inte tittat sÄ noga pÄ kartan, utan antar att den ligger bortom allt och hyser ett grövre leverne.

Karla vÀxer upp med sin mamma, som Àr Ànka. De lever sida vid sida, snarare Àn tillsammans. KÀrlek finns, men den Àr kÀrv och korthuggen. NÀr Karla behöver tröst sÀger mamma: "Bry dig inte om."

Men Karla bryr sig. Om allt. Hon lÀngtar och törstar. Hon söker frihet och kÀrlek. Hon Àr nyfiken och arg, hon törnar emot det ena efter det andra, men reser sig snabbt och grÄter nÀstan aldrig.

Vi fÄr följa Karla i samma takt som manchesterbxorna mÄste lÀggas ut och fÄllas ner. Hon intresserar sig mer för vuxna Àn för barn, förstÄr sig bÀttre pÄ pojkar Àn flickor, hon kan svÀra och kasta handgranater, men inte leka som flickor ska. Mycket finns att lÀra men allt Àr inte sÄ lÀtt att begripa. Somligt Àr dock stÀllt utom allt tvivel, till exempel att skidÄkning Àr det frÀmsta man kan Àgna sig Ät. Karla och mamma kavar tigande mil efter mil, oavsett vÀder och vind.

Det handlar om att befinna sig emellan, mellan finska och svenska, mellan Staden och Byn. Karla försvarar det ena nÀr hon Àr hos det andra, och söker ett eget utrymme bortanför det pliktfyllda liv som generationerna före henne har tvingats leva.