(7)

Monsterbestiarium

e-bok


I en stor, vacker faktabok presenteras över femtio monster i nio habitat, frÄn underjorden och marken via skogen och djungeln till bergen och stÀderna. Du fÄr veta vilka fasor som lurar hÀr och hur du kan eller inte kan skydda dig mot dem.

FrÄn öster till vÀster, frÄn nord till syd överallt har mÀnniskor vittnat om hemska monster. Havsmonster som slukar sjömÀn, andra monster som Àr halvgudar och rymdmonster som Àndrar form för att lura sina offer.

I underjorden finns mÄnga hemska monster. Förutom DjÀvulen sjÀlv, huserar dÀr helveteshundar som Kerberos och Garm och det finns otÀcka demoner som gillar att plÄga mÀnniskor. TyvÀrr Àr det inte sÄ mycket sÀkrare ovan jord för dÀr finns t.ex. den australiensiska regnbÄgsormen som sades sluka mÀnniskor. Om du Àr man och befinner dig i en sydamerikansk djungel ska du akta dig för att ta följe med en frÀmmande kvinna. Det kan nÀmligen vara en X-Tabai, en djungelande som för sitt offer till ett ihÄligt trÀd innan hon Àter upp honom. Det Àr nÀstan ett under att du klarat dig sÄ hÀr lÀnge utan att bli uppÀten av ett monster!

Bo Eriksson Àr docent i historia vid Stockholms universitet och redaktör för Historisk tidskrift. Han har skrivit flera uppmÀrksammade böcker, bland annat Den svenska adelns historia (2011), Bestiarium:en medeltida djurbok (2009) och Tusen Är av fantasy: Resan till Mordor (2007).

Lina Blixt Àr illustratör och har arbetat mycket med TV-spel. Hon har hÀr tolkat och illustrerat monstren och miljöerna de trivs i.