(0)

Mobergland

e-bok


SÀg namnen Karl Oskar och Kristina och alla vet genast vad du menar. Genom gigantiska upplagor, översÀttningar till frÀmmande sprÄk, Jan Troells filmer och Björn och Bennys musikal har Vilhelm Mobergs utvandrarserie blivit den svenska litteraturens mest Àlskade och lÀsta verk. Det Àr dessutom flitigt anvÀnt som en grundlÀggande kÀlla till kunskap om den svenska utvandringen till Nordamerika pÄ 1800-talet.

I Mobergland visar Jens Liljestrand hur utvandrarserien, som gavs ut under Ären 19491959, i sjÀlva verket sÀger mer om sin egen tid Àn om 1800-talet. De sjÀlvbiografiskt fÀrgade romanerna speglar den Äldrande stjÀrnförfattarens hat mot den svenska byrÄkratin och hans sökande efter lycka och oberoende i USA.

Böckerna Àr samtidigt, med teman som normalitet och avvikelse, frihet och tvÄng, öst och vÀst, en del av femtiotalets svenska och amerikanska kultur kring kalla kriget. De Àr formade av sin tids lÀngtan efter starka mÀn och sjÀlvuppoffrande kvinnor, idealisering av kÀrnfamiljen, rÀdsla för det avvikande och den skrÀckblandade förtjusningen inför det sexuellt frigjorda.

Mobergland. Personligt och politiskt i Vilhelm Mobergs utvandrarserie Àr en studie i hur ett i grunden personligt och politiskt romanprojekt kom att muta in sitt eget omrÄde i litteraturen, och skapa sig positionen som det moderna Sveriges national-epos. Jens Liljestrand skildrar med ett medryckande sprÄk hur ett verk som stod mitt i tiden kom att uppfattas som tidlöst och allmÀngiltigt. Hans bok tar ett nytt och fascinerande grepp om myten och mÀnniskan Moberg.