(1)

Mitt krig, sviter

e-bok


”sĂ€g till mig att det gĂ„r bra / att det gĂ„r att bortse frĂ„n förbindelsen mellan min situation och exempelvis kriget”

I sin nya diktsamling fortsĂ€tter Jenny Tunedal pĂ„ den inslagna vĂ€gen frĂ„n Kapitel ett (2008). Mitt krig, sviter kretsar kring de krig som rasar under freden och den sorg som föregĂ„r döden; en bĂ„de ensam och delad sorg som fortplantas i rĂ€dslan för att glömma eller glömmas. Dikterna rör sig i den vĂ„ldsamma nĂ€rheten mellan mor och barn och i de oĂ€ndliga avstĂ„nden mellan mĂ€nniskor som inte Ă€r slĂ€kt med varandra. De talar om att föda och att döda, om att Ă€ga och att Ă€lska. De talar om grĂ€nser och grĂ€nslöshet. Vad ska vi göra nĂ€r döendet och dödandet inte gĂ„r över, nĂ€r det inte finns nĂ„gon bot? Kan vi Ă€lska det som vi har Ă€lskat? FortsĂ€tta Ă€lska utan att hoppas. Dikterna bĂ„de urskiljer och ifrĂ„gasĂ€tter ett underbart, förskrĂ€ckligt liv med pĂ€rontrĂ€den, vardagen, slagfĂ€lten, sjukdomen, husdjuren, förlusten – skulden, glömskan och minnets avgrund.

Detta Àr en stÀlld diagnos, ett försök att upprÀtta ett narrativ kring den brÀcklighet och grymhet som mÀnniskan rymmer. De brott vi begÄr mot varandra och andra, den tröst vi söker och behöver. Skildringarna Àr ömsom hÄrda och skoningslösa, ömsom hudlöst intima, en modig, personlig och sjÀlvklar poesi.