(0)

Min resa i Blekinge och Kalmar 1854

e-bok


I den hÀr e-boken fÄr du en skildring av en resa genom flera av de största orterna i Blekinge och vidare norrut till Kalmar.

Texten skrevs Är 1854 av arkeologen och arkitekten Carl Georg Brunius och Àr ett spÀnnande tidsdokument.

I dag tar det bara nÄgra timmar att köra bil genom Blekinge och vidare upp till Kalmar. Men i mitten av 1800-talet tog fÀrden flera veckor.

I den hÀr reseskildringen fÄr du lÀsa hur forskaren Carl Georg Brunius klagar pÄ de usla vÀgarna och fÀrdas frÄn den ena sevÀrdheten till den andra. Han beskriver bland annat vattenfall, mÀrkliga stenar och vacker natur.

NÄgra av orterna som besöks under den hÀr resan Är 1854 Àr Ronneby, Karlskrona, Kristianopel och mÄlet för resan, Kalmar.

Textens författare C G Brunius var en av dÄtidens frÀmsta kyrkoarkitekter och det Àr dÀrför inte sÄ underligt att just kyrkorna beskrivs extra utförligt och med ett rÀtt avancerat arkitektoniskt sprÄkbruk. Vid ett av stoppen lyckas arkitekten Brunius till och med fÄ i uppdrag att göra en renovering av den nedgÄngna kyrkan.

E-bokens text publicerades ursprungligen Ă„r 1859 med titeln ”Korta anteckningar pĂ„ en genomresa af Blekinge till Kalmar 1854”.