(0)

Min Antonia

e-bok


I slutet av 1800-talet skickas förÀldralöse Jim Burden till obygden i Nebraska för att bo med sina farförÀldrar. Han anlÀnder samtidigt som familjen Shimerda, med Àldsta dottern Antonia, som kommer bli hans nÀrmaste grannar.

Livet i den amerikanska vÀstern Àr hÄrt, speciellt för den fattiga familjen Shimerda, och pionjÀrerna fÄr kÀmpa för sin överlevnad. En vÀnskap vÀxer fram mellan Jim och Antonia nÀr de utforskar naturen och har Àventyr tillsammans, en vÀnskap som kommer följa dem livet ut.

Min Antonia blev en succée nÀr den publicerades första gÄngen och kallas idag för Willa Cathers första mÀsterverk. Den hyllas för sin framstÀllning av den amerikanska vÀstern och för sitt sÀtt att lyfta fram vanliga, fattiga mÀnniskors strÀvan i en tid nÀr det var norm att skriva om eliten.

I översÀttning av Aslög Davidsson.

WILLA CATHER [1873-1947] var en amerikansk författare. Efter studier vid universitetet i Nebraska arbetade hon som lÀrare och journalist. Cathers romaner handlar ofta bosÀttare i USA med kvinnliga pionjÀrer i fokus. 1923 tilldelades hon Pulitzerpriset för romanen One of Ours och 1943 valdes hon in i American Academy of Arts and Sciences.