(0)

Med fem diamanter

e-bok


Wachira Ă€lskar Wambura till den grad att han tror sig ha ansvaret för kĂ€rleken sjĂ€lv. Wachira Ă€r en boy bland miljoner i Afrika, i Kenya omkring 1960. Han far till stan för att tjĂ€na ihop pengar till brudparet, sex getter, som Wachiras far och bröder enligt en obönhörlig tradition mĂ„ste ha för att de tvĂ„ unga skall bli lagligt gifta. ”PĂ„ ett par mĂ„nader” reser boyen till stan, flickan flyttar till hans mors jordlapp för att föda förlovningsbarnet, odla majs och vĂ€nta pĂ„ den Ă€lskades Ă„terkomst.

Hans lön Àr sÄ liten att den knappt rÀcker till kost Ät honom sjÀlv. Han bor i en cementcell utan ljus, som kallas tjÀnarbostad. Han lockas av de torftiga nöjen som bjuds fÀrgade boyar och hans kamp för brudpriset blir ett sisyfosarbete. Sara Lidmans nya roman Àr ocksÄ berÀttelsen om Thiongo, Wachiras bror. Han har lÀshuvud och följer med i de politiska sammanhangen, försöker vÀcka och skÀrpa sin bror, som bara tÀnker pÄ pengar. Ur detta vÀxer en dramatisk konflikt mellan bröderna, som ocksÄ kan stÄ som en symbol för det nya Afrikas vÄndor vid födseln.

Med fem diamanter Àr en djupt mÀnsklig roman om svÄrigheten att intet ha och att tjÀna dem som Àger mycket. Den följer en glad beskedlig pojkes vÀg frÄn ett ögonblick av finaste omtanke till ett fruktansvÀrt vÄldsdÄd. Titeln publicerades första gÄngen 1964.