(2)

Mary Ventura och det nionde kungariket

e-bok


Postumt Sylvia Plath-verk för första gÄngen i svensk översÀttning

»ÖversĂ€ttningen Ă€r vacker och lyfter kombinationen av Ă„ngest och humor som Ă€r stĂ€ndigt nĂ€rvarande i Plaths sprĂ„kstil. Novellen drabbar och berör pĂ„ bĂ€sta sĂ€tt.« Betyg: 5 av 5 - Lovisa Blomberg, BTJ

Sylvia Plath skrev Mary Ventura & det nionde kungariket 1952 nÀr hon var 20 Är gammal, men novellen - som nu har en unik plats i hennes samlade verk - publicerades postumt först 2019. Det Àr en symbolisk, allegorisk berÀttelse om en ung kvinnas tÄgresa till »det nionde kungariket«. En historia om en kvinnas uppror mot konventionerna och hur hon börjar ta kontroll över sitt eget liv.

Mary Ventura & det nionde kungariket ges nu ut för första gÄngen pÄ svenska, i översÀttning av Maria NÀÀs och med ett nyskrivet förord av litteraturkritikern Björn Kohlström.

SYLVIA PLATH föddes i Boston 1932. Efter att ha skrivit en avhandling om Fjodor Dostojevskij kom hon i mitten av 1950-talet till England som Fulbrightstipendiat. Debutboken The Colossus utkom 1960, men det var med den postuma utgÄvan av Ariel 1965 som hennes rykte verkligen började vÀxa. Under hela livet led Plath av svÄra depressioner. Hon begick sjÀlvmord 1963.

»Vacker, djup och tankevÀckande.« Read with Roos

»Sylvia Plaths novell Àr omtumlande för lÀsaren, pÄ förrÀdiska, ovÀntade sÀtt. Titta noga och det finns ett nytt perspektiv hÀr - pÄ hur, och varför, vi fortfarande lÀser Plath i dag.« New York Times