(31)

Mansfield Park

ljudbok och e-bok


"Husets prakt förbluffade henne men skÀnkte ingen tröst. Rummen var alldeles för stora för att hon skulle vÄga röra sig fritt i dem; hon trodde att hon skulle ha sönder allt hon rörde vid och hon smög omkring i stÀndig fruktan för ett eller annat; ofta drog hon sig undan till sitt eget rum för att grÄta; och den lilla flickan, om vilken det sades i salongen nÀr hon hade lÀmnat den pÄ kvÀllen att hon verkade sÄ medveten om sin enastÄende goda tur som man kunde önska, avrundade varje dags sorger med att snyfta sig till sömns."

I ett försök att undslippa en framtid i fattigdomens onda klor skickas den tioÄriga flickan Fanny Price i vÀg för att bo med sin förmögna morbror Sir Thomas, moster Lady Bertram och deras fyra barn pÄ godset Mansfield Park. Omgivningen, inte minst fosterfamiljen sjÀlv, pÄtalar stÀndigt Fannys lÀgre börd och behandlar henne dÀrefter, alla utom ett av barnen, hennes kusin Edmund. En stark vÀnskap vÀxer fram mellan de tvÄ, ett bestÀndigt band som över tid ska utvecklas till nÄgot mer.

Det galanta syskonparet Henry och Mary Crawford besöker Mansfield Park. Ett skÄdespel sÀtts upp för underhÄllningens skull och charader ska komma att utspela sig pÄ mer Àn ett sÀtt. Med dolda och oÀrliga motiv förför den vÀrldsvana Henry den Ànnu unga, osÀkra Fanny. Ska hon vÀlja berusningens Henry eller trygghetens Edmund?

Mansfield Park Àr askungesagan kantad av girighet, dolda intentioner och villkorslös kÀrlek. Romanen filmatiserades senast 2007, dÄ med Billie Piper som Fanny Price.

Jane Austen (1775–1817) Ă€r en av de mest uppmĂ€rksammade och Ă€lskade författarna i vĂ€rldslitteraturens historia. Under hennes relativt korta tid i livet skrev hon sex romaner – alla med starka unga kvinnor i huvudrollen – som idag betraktas som klassiker. Hennes verk Ă€r fulla av skarpa iakttagelser av det samhĂ€lle hon levde och verkade i samt rejĂ€la doser tidlös ironi och humor. Hennes karaktĂ€rer har dessutom inspirerat till otaliga böcker och filmer, sĂ„ som Clueless och Bridget Jones dagbok.


UpplÀsare: Anna Thiam
LĂ€ngd:

3.5

31 recensioner

Karin

2024-02-04

Stillsam, full av intriger, 1800-talig.

Philip

2023-09-26

Den var bra! Men lÄng och med mÄnga detaljer som jag tror kan förstÄs bÀttre efter en andra lÀsning. UpplÀsaren var helt ok. Det mÀrktes att boken Àr skriven för 200Är sedan dÄ upplÀsaren verkade ha svÄrt för dom lÄnga och annorlunda meningsbyggningarna som fanns pÄ den tiden.

Ingvar

2023-06-22

En stor författare har hĂ€r skrivit en stor bok. BĂ€st av allt sprĂ„ket. ÖversĂ€ttaren mĂ„ste ha gjort ett fullgott arbete.