(111)

Mannen som dog som en lax

ljudbok


En kriminalberÀttelse, en kÀrlekshistoria med förhinder, en vild skröna frÄn dagens Tornedalen -- kort sagt en ny roman av Mikael Niemi som inte kommer att göra hans mÄnga lÀsare besviken!

Mikael Niemis nya roman utspelas i nutid, huvudsakligen i Tornedalen men med avstickare till Stockholm. Den Àr en smula svÄr att kategorisera, men omisskÀnnligt niemisk i sin viga och fantastiska sprÄkliga energi. Den börjar som en ren deckare nÀr man hittar den vresige gamle pensionÀren Martin Udde död i sitt hem i Pajala, uppenbarligen mördad pÄ ett spektakulÀrt sÀtt. Den lokala polisen fÄr förstÀrkning frÄn Stockholm nÀr Therese Fossnes frÄn Rikskrim skickas upp för att leda utredningen. HuvudmisstÀnkt blir ganska snart Esaias Vanhakoski, som utan omsvep medger att han avskytt Udde. Men berÀttelsen utvecklar sig efterhand till nÄnting mycket mer komplext Àn en ren kriminalberÀttelse. Det blir en kÀrlekshistoria med förhinder mellan Therese och Esaias, en berÀttelse om mÀnniskans behov av sprÄkliga och kulturella rötter och om vad som hÀnder nÀr dessa rycks upp, och till sist en berÀttelse om mordförsöket pÄ det tornedalsfinska sprÄket. Det Àr roligt, allvarsamt och infallsrikt i en skön, oefterhÀrmlig blandning -- ingen av Niemis mÄnga lÀsare kommer att bli besviken.

Mikael Niemi debuterade 1988 med diktsamlingen NÀsblod under högmÀssan och fick sitt stora genombrott 2000 med sin första roman PopulÀrmusik frÄn Vittula, som vann det Ärets Augustpris och nu sÄlts i ca en miljon exemplar enbart i Sverige.


UpplÀsare: Mikael Niemi
LĂ€ngd:

3.9

111 recensioner

Edith

2022-10-27

Jistaness. VÀldigt mycket r/menwritingwomen och med stort fokus pÄ mÀn och kvinnor. Vet inte hur mÄnga kvinnor som egentligen gÄr runt och tÀnker pÄ sina amazonpattar. DÀremot Àr det, som med alla Mikael Niemis böcker, vÀldigt inlevelsefulla beskrivningar, och en otydlig grÀns mellan fantasy och verklighet.

Irene

2022-07-31

Boken spretar Ät alla hÄll,ibland har jag ingen aning om vad jag lÀser;en faktabok,historisk skildring,deckare eller roman av nÄgot slag.

Louise

2022-03-19

Jag tyckte vÀldigt mycket om den. TyvÀrr var det nÄgot fel, sÄ att de sista tvÄ sidorna inte gick att blÀddra fram i lÀsvarianten. DÀrför fick jag istÀllet lyssna till dem. Men det Àr ju inte kritik mot boken utan mot den hÀr tjÀnsten.