(0)

Maktens kulisser

e-bok


Svenskan Sophie Moline befinner sig mitt i maktens centrum. Hon Àr nyutnÀmnd EU-kommissionÀr och ansvarig för samordningen nÀr det stundar toppmöte i Venedig. HÀr ska EU:s ledare möta den amerikanske presidenten och lÀget Àr mycket anstrÀngt efter Irakkriget. Det enda man Àr eniga om Àr att gemensamt utforma en hÄrd deklaration för att fördöma Nordkorea.

Alltmedan Venedigs invÄnare blir mer och mer irriterade över att staden spÀrras av och belÀgras av sÄvÀl inhemsk som internationell sÀkerhetstjÀnst, avnjuter de höga politikerna i elegant avskildhet sÄvÀl verbala kraftmÀtningar som pÄkostade festligheter.

Mitt under de strikta sĂ€kerhetsarrangemangen upptĂ€cks plötsligt en prĂ„m som omĂ€rkligt dykt upp i lagunen. Är detta Nordkorea som vill sĂ€nda ett budskap? Och finns det i sĂ„ fall kĂ€rnvapen ombord? Ska toppmötet fortsĂ€tta som tĂ€nkt bara nĂ„gra hundra meter frĂ„n prĂ„men? Ett fĂ„tal av mötets delegater invigs i hemligheten: ledarna och sĂ€kerhetstjĂ€nsterna frĂ„n bland annat USA, England, Tyskland och Frankrike. Medierna trycker pĂ„ och nöjer sig inte med den intetsĂ€gande, för att inte sĂ€ga uppenbart vilseledande, pressinformation som mötet presenterar för dem. Och mitt i alltihop stĂ„r Sophie som tvingas se till att nĂ„gra nyheter inte lĂ€cker ut överhuvudtaget, vare sig till media eller till de mindre viktiga lĂ€ndernas representanter.

Under nÄgra kaotiska dygn Àr det fruktan för prÄmens innebörd som styr hela toppmötet. Och maktens balans har kommit i fullkomlig gungning. Maktens kulisser ger rika inblickar i ett toppmötes blandning av storpolitik, glamour, maktkamper, prestige och futtigheter.

Efter tre decennier som journalist pÄ den politiska vÀrldsarenan besitter Britt-Marie Mattsson unika erfarenheter om spelet bland makthavare pÄ den absoluta toppnivÄn. Hon Àr bosatt i Göteborg och verksam vid Göteborgs-Posten. Maktens kulisser Àr hennes tredje roman.