(7)

Loppmarknad

e-bok


PÄ loppmarknaderna i Wien dansas en mÀrklig menuett. SÄ hÀr kan den gÄ: försöker du sÀnka priset, hÄller handlaren fast vid sitt. Höjer du en aning för att gÄ honom till mötes, hÄller han fortfarande fast vid sitt. GÄr du dÀrifrÄn efter oavslutad affÀr för att strax ÄtervÀnda och erbjuda honom det pris han begÀr, fÄr du betala det dubbla eftersom du har sÄrat honom.

Detta Àr bara ett av mÄnga exempel pÄ den köpslagan som författaren och samlaren Richard Swartz Àgnat sig Ät i Ärtionden pÄ Wiens loppmarknader. HÀr har han samlat, gjort fynd och dÄliga affÀrer, för att till slut komma till den obarmhÀrtiga insikten: jag tÀnkte pÄ alla dessa unika och sÀllsynta föremÄl som om jag försökte sÀlja dem skulle skingras pÄ mindre Àn en kvart och inbringa inte ens en brÄkdel vad de en gÄng kostat mig.

Men besöken pÄ loppmarknaden fÄr ocksÄ författaren att gÄ i barndom, fÄr honom att minnas söndagsluncher hemma hos mormor och hennes Àlskare, dÀr pojken fÄr hjÀlpa honom, en man med dunkelt ursprung, att förfalska tavlor. En hund som inte fanns dÀr förut fÄr ta plats under ett bord. En förvandlas av penseln till ett kortspel. Och en signatur som inte fanns dÀr förut blir till. Detta Àr en konst som kan leda rakt till fördÀrvet. Vilket det ocksÄ gör. AlltsÄ: en berÀttelse om skimrande ytor och falskspel, om kÀrlek till det som Àr vackert och Àkta och aningen sprucket och oÀkta. Kort sagt en berÀttelse om livet, skriven av en av Sveriges finaste stilister.

Richard Swartz var mellan 1972 och 2009 knuten till Svenska Dagbladet som utrikeskorrespondent, och Àr sedan 2009 fristÄende kolumnist pÄ Dagens Nyheters ledarsida. Han har en rad kritikerrosade böcker bakom sig, bland dem Room service frÄn 1996 och nu senast Ostron i Prag frÄn 2022



3.3

7 recensioner

Bo

2023-12-30

LÀttlÀst, lite kul om man Àr intresserad av gamla saker. Finurliga vÀndningar som ger mer frÄgetecken Àn svar.