(3)

Lone och vintern

ljudbok och e-bok


Det har blivit vinter i skogen utanför FunÀsdalen och Lone gör ett pÀrlhalsband med en pÀrla för varje dag mamma varit borta. Det Àr snart 100 stycken. Hur ska det gÄ att fira jul med bara morfar? Och hur blir det egentligen med skolans julspel? Med vintern kommer ocksÄ ovÀdret som gör att skolan tvingas stÀnga. En morgon nÀr Lone vaknar Àr det strömavbrott och morfars sÀng Àr tom ...

"Det hÀr Àr en lÄgmÀld berÀttelse men full av vardagsspÀnning: mötet med den första förÀlskelsen, pÄfrestningar i relationen till sin bÀstis, om att kÀnna sig utsatt pÄ gymnastiken, att vara osÀker pÄ sig sjÀlv och hitta tillbaka till sin styrka igen. Mycket rör sig kring Ärstiderna, dess skiftningar och hur det pÄverkar de som bor i en sÄ pass utsatt miljö. [...] Det finns mycket vÀrme mellan mÀnniskorna i Lone dÄ de har en förmÄga att se varandra. " (Karin Karlstrand, Recension BibliotekstjÀnst.)

"Boken Ă€r skriven i tredje person med nĂ€rvarokĂ€nsla och inlevelse i barnets upplevelser, lĂ€ngtan och saknad. [...] Roligt att lĂ€sa om ett barn som lever i vildmarksmiljö och dessutom med sin morfar." (Britt Jakobsson, LĂ€nstidningen Östersund)

I de fyra böckerna om Lone fÄr vi följa henne under hela Är 1968 - Äret nÀr hennes mamma Àr i Malawi och jobbar med ett bistÄndsprojekt. Men det Àr ocksÄ Äret nÀr Lone och morfar klarar sig sjÀlva hemma i FunÀsdalen, nÀr hon börjar trean och blir kÀr för första gÄngen och nÀr hon firar bÄde jul och födelsedag utan mamma.

Liina Talvik Ă€r precis som huvudpersonen Lone uppvuxen i FunĂ€sdalen. Även om böckerna Ă€r fiktiva Ă€r mĂ„nga hĂ€ndelser hĂ€mtade frĂ„n Liinas egen barndom. 1995 debuterade hon med "Kolla Killar", och dĂ€refter har hon bland annat gett ut triologin om maskrosbarnet Coco: "DjĂ€vulens gömstĂ€lle, "Kung Korints nyckel" och "Doften av vanilj."


UpplÀsare: Malin Janlöv
LĂ€ngd: