(670)

Ljusets dotter

ljudbok och e-bok


Det Àr sent 1700-tal och Edsbergs slott i Sollentuna utanför Stockholm sjuder av liv. PÄ ladugÄrdsplanen samlas drÀngarna och traktens torpare för att tilldelas dagens arbetsuppgifter, fiskare lÀgger ut sina nÀt pÄ Edsvikens vatten, i köket styr kokerskan över en rad pigor och frÄn slottets salar hörs glada röster.

Marias far Àr förman pÄ Edsberg. Han Àr fruktad och vÄldsam. Oftast Àr det hustrun, en kuvad och uppgiven kvinna, som fÄr kÀnna pÄ hans knytnÀvar, men Àven Maria och hennes bröder rÄkar illa ut. Faderns uppfostringsmetoder har gett Maria en höftskada och hennes haltande gÄng och bortkomna sÀtt Àr stÀndigt föremÄl för traktens skÀmt och jÀmnÄrigas trakasserier. Skammen och hjÀlplösheten över det som sker i hemmet har ytterligare ökat hennes ensamhet och plÄga.

Marias enda riktiga glÀdjeÀmne Àr musiken, att lyssna till den mÀktiga orgeln under söndagens gudstjÀnst och spelmannens sprittande toner pÄ logdanserna. I sÀllskap med musiken glömmer hon sina sorger och i hemlighet spelar hon pÄ morfaderns fiol.

En kvÀll Àr spelmannen sjuk och de danslystna edsbergarna stÄr utan musik. Maria tar fiolen och strÄken och de överraskade Ähörarna tror inte sina öron nÀr de hör polka, schottis, hambo och vals ljuda under hennes fingrar. Dold bakom klungan av mÀnniskor lyssnar en av samtidens mest framgÄngsrika musiker och det kommer att föra Maria till Stockholm och Gustav III:s hov.

Men nÀr den unga prÀsten Johan StjÀrna tilltrÀder en tjÀnst i Sollentuna tar hennes liv Àn en gÄng en ny vÀndning.


UpplÀsare: Kerstin Andersson
LĂ€ngd:

4.3

670 recensioner

Marie

2024-03-23

sÄ fantastiskt bra. och gripande. UpplÀsaren likasÄ.

Christina

2024-03-20

SĂ„Ă„ bra! GĂ„r inte att sluta lyssna!/Christina

Mia

2024-03-10

SÄ bra och vÀlskriven! Tack Kerstin för suverÀn upplÀsning. Din röst Àr sÄ behaglig att lyssna pÄ.