(33)

Livshungrig

ljudbok och e-bok


"27 april 2015: Jag stod inne pĂ„ toaletten och stirrade pĂ„ mig sjĂ€lv i spegeln. LĂ„ng mörkblĂ„ sjukhuskofta över den vita sĂ€rken. I övrigt sĂ„g jag frisk ut, med hĂ„ret i tofs, osminkad, men frĂ€sch. Jag lyfte upp mobiltelefonen och tog en selfie rĂ€tt in i spegeln. En bild pĂ„ mig sjĂ€lv lutad mot det vita kaklet bakom mig. Det fanns nĂ„got hĂ„rt i min mage. I morgon skulle jag sövas och skĂ€ras upp. Äggstockarna skulle bort, bukhinnan ocksĂ„, Ă€ggledarna, livmodern och blindtarmen. Allt som kunde avvaras. Ifall det hĂ„rda i min mage var cancer."

Journalisten Petronella Simonsbacka berÀttar hÀr sin egen historia. Om cancern, om hur nÀra döden hon var, och hennes hunger för livet. Minnen frÄn hennes tidigare liv blandas med den vardagen i sjukhusmiljön. FrÄn bröllopet i Marocko, till att ligga pÄ uppvaket, och sedan vÀnta pÄ att fÄ lÀmna sjukhuset. Efter första operationen skulle ju allt vara avklarat, nÀr Àggstockarna vÀl var borta sÄ skulle allt bli bra. Men cancern hade andra planer för henne. I "Livshungrig" berÀttar hon om hur hon överlevde, men ocksÄ hur hon Äterfann glÀdjen till livet.

Petronella Simonsbacka Àr i grunden journalist, men har Àven skrivit ett flertal skönlitterÀra verk. Simonsbacka har Àven dokumenterat sin egen cancerresa i bloggen "Livshungrig", och gjort ett webbradioprogram pÄ samma tema.