(8)

Lincoln i bardo

e-bok


Washington D.C., Är 1862. Medan det amerikanska inbördeskriget hÀrjar i landet ligger Abraham Lincolns elvaÄrige son Willie svÄrt sjuk i sin sÀng i Vita huset. PÄ bara nÄgra dagar vinner sjukdomen över pojken och han Àr förlorad. Tidningarna rapporterar att president Lincoln, utom sig av sorg, upprepade gÄnger har setts ÄtervÀnda till kryptan pÄ kyrkogÄrden i Georgetown för att hÄlla sitt Àlskade barn i famnen.

SĂ„ lĂ„ngt bekrĂ€ftar historiska kĂ€llor skeendet. Men i George Saunders hĂ€nder bryter sig berĂ€ttelsen om den sörjande fadern loss frĂ„n historieböckerna och fĂ„r eget liv i en kör av filosoferande, sjĂ€lvömkande, grĂ€lsjuka röster. Den bortgĂ„ngne Willie Lincoln finner sig fĂ„ngen i det som inom buddismen kallas bardo, övergĂ„ngen mellan liv och död – och han Ă€r inte ensam. KyrkogĂ„rden vimlar av förorĂ€ttade, vilsekomna spöken som inte Ă€r klara med livet, och som tar alla chanser att göra sina röster hörda. Under en natt fylld av skrönor och dramatik utspelar sig en ödesdiger kamp om Willies sjĂ€l mellan gravstenarna, och den privata tragedin fĂ„r ovĂ€ntade konsekvenser för det stora historiska skeendet.

George Saunders första roman Àr en oförglömlig lek med form och konvenans, dÀr det skrÀmmande pÄ ett ögonblick kan vÀndas i burlesk komik och komiken i innerlig mÀnniskokÀrlek. Saunders lÄter levande och döda, historiska och fiktiva röster komma till tals i en kalejdoskopisk skildring av ofantlig kÀrlek, ofattbar sorg och grÀnslös vÀnskap.