(33)

Lilla boken om Stopp! Min kropp!

e-bok


I samarbete med RĂ€dda Barnen har bilderboksskaparen Åsa Karsin gjort en efterlĂ€ngtad Stopp! Min kropp!-bok riktad direkt till de smĂ„ barnen. En första bok om integritet, samtycke, att vĂ„ga att sĂ€ga stopp samt kĂ€nna in, lyssna och förstĂ„ nĂ€r nĂ„gon sĂ€ger nej.

Med kort, tydlig text och uttrycksfulla illustrationer guidar boken genom olika situationer i bÄde hemmet och pÄ förskolan.

Hur kÀnns det att bli killad fast man inte vill? Kanske skrattar man ÀndÄ fast det inte Àr roligt?

Hur sÀger man stopp nÀr man inte vill kramas? Och hur kÀnns det om nÄgon vill leka en lek eller göra nÄgot som inte kÀnns okej? DÄ Àr det viktigt att lÀra sig att sÀga: Stopp! Min kropp!

Stopp! Min kropp! Àr vÀletablerat begrepp som tagits fram av RÀdda Barnen, med syftet att stÀrka barns kroppsliga integritet. Ju tidigare barn blir medvetna om kroppens vÀrde och grÀnser desto lÀttare blir det för dem att sÀga eller visa ja och nej. NÀr vuxna vÄgar prata med barn om grÀnssÀttning och samtycke, rustar vi barnen med styrkan att berÀtta om nÄgon gör nÄgot som de inte gillar. Det lÀgger ocksÄ grunden till att förstÄ och respektera nÄgon annans "nej".

För den som vill veta mer om begreppet Stopp! Min kropp! eller prata vidare med barnen sÄ finns stödmaterial och mer information lÀngst bak i boken. DÀr finns ocksÄ lÀnkar till lÀrarhandledning och annat material som Àr anvÀndbart för förskolan.