(3)

Liljekonvaljekungen

e-bok


”Jag Ă€r inte mitt forna jag lĂ€ngre. Det har jag förresten aldrig varit. Utom en gĂ„ng, en kort tid i mitt liv. DĂ„ var jag snubblande nĂ€ra. Vi sprang nĂ€stan pĂ„ varandra i nerförsbacken, halvvĂ€gs frĂ„n skolan.”

Tiden Ă€r sent femtital och tidigt sextital. Platsen Ă€r Älvsjö. Egnahemsrörelsen nĂ„r sin kulmen. Ordet ”standard” uppstĂ„r, och till och med barnen förstĂ„r att det Ă€r ett ord som betyder ”normal”. Men normaliteten skuggas av frigĂ„ngarna frĂ„n LĂ„ngbro sjukhus, ett av vĂ€rlden modernaste mentalsjukhus, mitt i villaomrĂ„det. HĂ€r leker mitt forna jag med Mimmi – allt vi hör och ser blir teater, drömspel, deckarparafraser och iscensĂ€ttningar. Jag var sex Ă„r nĂ€r det började och tolv nĂ€r det tog slut. Men vem var Liljekonvaljekungen nere vid LĂ„ngsjön med sina vĂ€xthus fyllda av vita blommor?

Liljekonvaljekungen Àr en fristÄende berÀttelse om barns hÄrda och skickliga arbete att tolka efterkrigstidens underströmmar och det egna vÀxandet. Den tar vid dÀr Kvarteret Radiomottagaren tystnade.

Ylva Eggehorn