(0)

Kvinnor vid maktens sida : 1632-1772

e-bok


I 1600- och 1700-talets svenska stormaktstid myllrade det av kvinnor som var aktiva i det politiska maktspelet. De skaffade sig inflytande över beslut som kunde gynna det hushÄll, den familj eller den slÀkt de sjÀlva tillhörde.

Kvinnorna pÄverkade utnÀmningar till höga poster, försökte styra utrikespolitiska allianser, strÀvade efter att förÀndra maktbalansen mellan rivaliserande grupperingar och agerade som medlare nÀr egna familjemedlemmar hamnat i onÄd. Forskarna har lÀnge varit medvetna om att kvinnorna aktivt deltog i politiken men deras medverkan har ofta behandlats som en kuriositet.

I Kvinnor vid maktens sida lyfter historikern Svante Norrhem fram den roll som inflytelserika politikers hustrur spelade under perioden 1632 till 1772. MÀnnens maktutövning grundlades i deras eget hushÄll och dÀr fanns sjÀlvstÀndiga kvinnor med egna idéer som stöttade mÀnnen i sina vÀrv.

Svante Norrhems spÀnnande insikter i kvinnornas betydelse för beslutsfattandet och mÀnnens karriÀrer ökar vÄr förstÄelse för politiken i tidigmodern tid och beskriver en storslagen epok av okÀnd svensk kvinnohistoria.