(12)

Kvinnor utan barn : om reproduktion och livets mening

e-bok


Platon sade att kvinnan rent fysiskt Àr i behov av att bli gravid. Sigmund Freud lÀr som svar pÄfrÄgan »Vad vill en kvinna ha?« ha proklamerat: »enbebis!« Och Ellen Key menade att ett liv utan barn Àrett svek mot kvinnans Àkta natur.

De Àr alla döda nu, men frÄgan kvarstÄr: FÄr manvara kvinna fullt ut om man inte har barn?

Kvinnor utan barn Àr en bok om vad som hÀnder meden kvinnas liv om hon aldrig blir mor. Vem Àr hon,vad Àr hennes plats i historien och hur ser samhÀlletpÄ henne? Inte minst handlar det om den sjÀlvrannsakan som ofta intrÀffar nÀr medelÄldern nÀrmar sigmen moderskapet uteblivit.

Sara Martinsson Àr journalist och författare. Hon skriver om musik, kultur och trÀning i bland annat DNoch Vi. Hennes första bok KnÀböj fick ett mycket fintmottagande och nominerades Àven till Augustprisetsom Ärets bÀsta fackbok.

Faktum Àr att jag inte visste hur mycket jag lÀngtat efter boken förrÀn jag lÀste den Boken blir lika skarp som den blir utforskande Martinsson Àr en skicklig stilist. Med fin balans mellan hÄrda fakta och vÀl gestaltad erfarenhet blir kaskaden av namn en organisk del av det sökande projektet. - Malin Lindroth, GP

Som kvinna utan barn Àr det en nÀrmast katharsisk lÀsning, att fÄ en röst.

- @litteraturochyoga, bokbloggare

Ett dignande referensbibliotek fyllt av tÀnkvÀrda citat kring barnlöshet, barnlÀngtan, barnfrihet och moderskap.

- UNT

Jag tyckte hemskt mycket om denna reflekterande, faktaspÀckade och djupt personliga bok.

- Sara Bergmark Elfgren, författare

En intelligent skriven bok med en personlig ingÄng som engagerar lÀsaren. Texten Àr referenstÀt, rapp och underhÄllande. Martinsson bidrar med ett intressant inlÀgg och en skildring av ett mÄngfasetterat Àmne dÀr sökande efter meningen med livet för alla kvinnor oavsett barn eller inte Àr det centrala. Boken avslutas med en gedigen litteraturlista för den som sjÀlv vill fördjupa sig i Àmnet.

- 5 av 5, BTJ

Med en klÀdsamt frÄgande och genuin ton diskuterar hon hur kvinnlighet, moderskap och barnlÀngtan förhÄller sig. Det Àr intressant, vÀlskrivet, precis lagom teoretiskt och dessutom berörande. Jag lÀr mig nya saker trots att detta Àr ett vÀlbekant Àmne för mig.

- Karenina, bokbloggare



3.9

12 recensioner

Kristina

2024-03-15

Satt fÀrg pÄ sÄ mycket som behöver fÀrgsÀttas