(12)

Kungens komediant

ljudbok


I den andra delen av Agneta Pleijels slÀktkrönika fÄr vi möta skÄdespelaren Lars Hjortsberg. Redan som sexÄring fÄr han en roll vid Gustaf IIIs opera. Han kom att stÄ kungen nÀra, vilket pÄ gott och ont prÀglade hans liv. En roman om sanning, maktspel, liv och kÀrlek.

Lille Lars Àlskar att fÄ applÄder och bli kysst av skÄdespelerskor. Det fÄr han, nÀstan till övermÄtt. Men nÀr han första gÄngen uppfÄngar kungens blick anar han inte vad det kan innebÀra att bli monarkens gunstling. Lars, stenhuggarsonen i Stockholm, föddes samma Är som Gustaf III genomförde sin statskupp och skapade en opera pÄ svenska sprÄket.

I den andra delen av Agneta Pleijels slÀktkrönika - som inleddes med Drottningens chirurg - fÄr vi möta skÄdespelaren Lars Hjortsberg (1772-1843). Redan som sexÄring fÄr han en roll vid Gustaf IIIs opera. Han kom att stÄ kungen nÀra, vilket pÄ gott och ont prÀglade hans liv. I romanen fÄr han sjÀlv kommentera sitt liv: som Gustav III:s garcon bleu eller ofrÀlse page, som kungens bibliotekarie pÄ Haga och i kriget mot Ryssland, och som hans höglÀsare under de dygn som kungen levde efter Anckarströms skott pÄ operamaskeraden.

Lars Hjortsberg blev med tiden svensk teaters okrönte teaterkung. Han var Bellmans yngre vÀn och medsÄngare och en lysande komediskÄdespelare, ofantligt Àlskad av publiken. HÀr följer vi honom frÄn den stund dÄ han formligen föds in i teaterns vÀrld av sÄng, dans och musik. Hans fattiga mamma blir antagen till operarkören och lyckas fÄ in fyra av sina barn vid de kungliga teatrarna. Lars blir den mest namnkunnige.

Om vi i den första romanen via kirurgen Herman SchĂŒtzer fick bekanta oss med kirurgyrkets framvĂ€xt i Sverige, sĂ„ handlar det nu genom hans yngre slĂ€kting Lars om skĂ„despeleriet. Ett yrke eller en existensform? Kan man förklĂ€ sig till att bli sig sjĂ€lv? Kungens komediant Ă€r lika mycket en historisk roman som en samtida berĂ€ttelse. Om sanning, maktspel, liv och kĂ€rlek.


UpplÀsare: Peder Falk
LĂ€ngd: