(0)

Kungen : Sveriges ledare

e-bok


Efter de tvĂ„ omtalade böckerna Djursholm och Handels, kommer nu Mikael Holmqvists tredje bok om Sveriges eliter: Kungen – Sveriges ledare.

2023 har Carl XVI Gustaf suttit pĂ„ tronen i 50 Ă„r. Baserat pĂ„ ett rikt och omfattande forskningsmaterial undersöker Mikael Holmqvist hur kungen kan förstĂ„s som ”Sveriges ledare”, utifrĂ„n nutida sociala och politiska utgĂ„ngspunkter.

En central frÄga Àr hur kungen profileras som statschef, och hur en viss image av honom har skapats. Holmqvist visar pÄ hur kungens profil i hög grad Àr ett resultat av dagens marknadsekonomiska samhÀlles krav och förvÀntningar, dÀr nÀringslivets eliter har kommit att bli vÄr tids ledare och symboler för framgÄng.

Genom sina aktiviteter, tal och uttalanden som landets statschef, förkroppsligar och symboliserar kungen det marknadsekonomiska samhĂ€llet, dĂ€r begreppet ”ledarskap” Ă€r centralt för hur han framstĂ€lls, det vill sĂ€ga idealiserandet av allas vĂ„r förmĂ„ga att vara aktiva, engagerade, företagsamma, entreprenöriella, och att tĂ€nka positivt.

"Mikael Holmqvist lyckas sÀga nÄgot genuint intressant om kungahuset."

Dagens Nyheter

"För en gÄngs skull görs en systematisk analys av kungens agerande utifrÄn ett maktperspektiv, inte ett reportage för nöjeslÀsning om kungafamiljens vÀl och ve."

Jonas Sjöstedt, Arbetet

"Petter Larsson har lÀst sista delen i en mÀsterlig trilogi om den svenska eliten."

ETC

"Undersökningen Àr en djupt seriös och mycket omfattande studie. Genom den har Mikael Holmqvist ÄtgÀrdat en hel del av det som han sjÀlv har efterlyst."

Norrbottens-Kuriren