(0)

Kung Mor

e-bok


Om minne och glömska - av tvÄ av vÄra frÀmsta poeter respektive dramatiker:

»LÀsningen för med sig en virvelvind av motstridiga kÀnslor, av sorg och av kÀrlek; den Àr plÄgsam och omöjlig att vÀrja sig ifrÄn. Det mÀrks att Kung Mor Àr resultatet av ett möte mellan tvÄ giganter inom den svenska poesin och dramatiken.« Betyg: 4 av 5 - Evelina Ivarsson, BTJ

I Euripides Backanterna har kvinnorna dragit ut ur Thebe för att genomföra dionysiska fester och ritualer i bergen. NÀr ett av deras barn dyker upp för att spionera pÄ dem Àr det ingen som kÀnner igen honom. Hans egen mor tror att han Àr ett lejon och sliter sönder honom levande.

I Kung Mor vistas ett antal mÀnniskor pÄ en vÄrdinrÀttning i utkanten av tillvaron. Det Àr Kung Mor, som har glömt det mesta, men tycks veta allt. Det Àr Dagen och Natten med sina vÄrdande rörelser. Det Àr ett par tokfransar som gÀrna skulle ta sig dÀrifrÄn. En gammal dotter rör sig hela tiden i de rosa korridorerna. Det verkar som om hon inte har nÄgon annanstans att gÄ.

Kung Mor Àr en pjÀs om minne och glömska. Vad hÀnder om vi glömmer de vi Àlskar? Om vi slutar att kÀnna igen oss sjÀlva och varandra? Vet vi ingenting om kÀrlek dÄ - eller mer Àn nÄgonsin?

JENNY TUNEDAL Àr en flerfaldigt prisbelönt poet, vars senaste diktsamling Dröm, baby, dröm utkom pÄ Wahlström & Widstrand 2022.

CHRISTINA OUZOUNIDIS Àr en av landets ledande dramatiker och regissörer. Fyra av hennes tidigare böcker finns utgivna pÄ Modernista - senast Terroristens kropp 2019.