(17)

Krigare : Ett personligt reportage om de svenska soldaterna i Afghanistan

e-bok


I maj 2010 Ă„kte de femhundra svenska soldaterna i FS19 till Afghanistan för att ”upprĂ€tthĂ„lla freden och stötta civilbefolkningen”.

En grupp fabriksarbetare, studenter, officerare, poliser, brandmÀn och arbetslösa hade ryckt in för att göra utlandstjÀnst i ett krigshÀrjat land. PÄ Livgardet utanför KungsÀngen i Stockholm hade de undervisats om Afghanistan, övat med sina förband och fÄtt kunskap om vad som hÀnt under tidigare missioner. Men det var svÄrt att förbereda sig helt pÄ den verklighet som vÀntade.

Under de kommande mÄnaderna blev de utsatta för vÄldsamma attacker av talibaner och tungt bevÀpnade knarklangare, tvingades hantera en korrupt poliskÄr, kidnappningar och vÀgbomber samt utstÄ oÀndliga timmar av vÀntan.

Johanne Hildebrandt följde soldaterna i skyttekompaniet frÄn utbildningen till deras riskfyllda uppdrag i ett av vÀrldens fattigaste lÀnder. Hon mötte bland andra Oscar som hamnade i de hÄrdaste strider en svensk soldat befunnit sig i pÄ mÄnga Är. Pierre, som efter flera Är som civil ÄtervÀnt till soldatlivet som han bÄde Àlskar och hatar. Och Marcus som tidigare bara varit utomlands en gÄng i sitt liv och som tvÄ veckor efter ankomsten deltog i en av de största operationer som svenskarna genomfört.

Resultatet Àr ett unikt reportage om den svenska insatsen i Afghanistan. Om vad man försöker Ästadkomma, om svÄrigheterna, om vad den krigströtta civilbefolkningen tycker och hur det egentligen Àr att vara pÄ plats. En nödvÀndig lÀsning för alla som tror att de vet vad som sker med de soldater som Sverige har skickat ut i krig.



3.7

17 recensioner

Johanna

2021-10-02

SÄ himla berörande. Alla borde lÀsa sanningen. För mig var den viktig för att kunna möta min partner som var pÄ plats mitt i detta. SÄ tack!

Camilla

2020-10-18

Mycket lÀsvÀrd. Sprider förstÄelse för de svenska insatserna i Afghanistan och vad soldaterna Àr med om och pÄverkas av lÄngt efterÄt.