(2)

Krig och krigsmakt : under svensk stormaktstid

e-bok


Krig och krigsmakt Ă€r en samling essĂ€er som tar upp olika militĂ€ra aspekter pĂ„ den svenska stormaktstiden (1560–1721). MilitĂ€rhistorikern Lars Ericson ger oss goda insikter i förutsĂ€ttningarna för den svenska stormaktens expansion och om dess slutliga sammanbrott, samtidigt som han lyfter fram enskilda personers öden för att belysa och levandegöra det historiska hĂ€ndelseförloppet.

I bokens första del, Resurser<>/i>, behandlar han armĂ©ns och flottans manskapsförsörjning under 1600-talet och det tidiga 1700-talet, liksom de dĂ€rmed följande kraven pĂ„ staden Stockholm och den revolt som uppstod pĂ„ Stortorget i Stockholm Ă„r 1623, riktad mot kraven pĂ„ extraskatter för kriget. Det blir tydligt hur kronan till slut fick oerhörda svĂ„righeter med att fĂ„ fram resurser – mĂ€nskliga, ekonomiska och materiella – för att föra de krig som ledde till stormaktsexpansionen.

I andra delen, Strategiskt, diskuterar författaren de maktpolitiska och militĂ€ra förutsĂ€ttningarna för den svenska stormaktstiden. En bred mĂ„lning görs av den svenska krigsmaktens styrka, dess tillvĂ€xt och minskning i ÖstersjöomrĂ„det frĂ„n 1590-talet till 1670-talet.

I den avslutande delen, MÀnskligt, fokuserar han pÄ enskilda individer. Vi fÄr följa tre mycket olika öden under stormaktstidens krig: amiralen Klas Fleming, den finske fotsoldaten Jöran Tomasson och en vÀrmlÀndsk soldat som deltog i skÄnska kriget pÄ 1670-talet.

Lars Ericson, född 1957, Ă€r docent i militĂ€rhistoria vid Åbo akademi samt huvudlĂ€rare i militĂ€rhistoria vid Försvarshögskolans krigsvetenskapliga institution. Han Ă€r Ă€ven ordförande i Svenska militĂ€rhistoriska kommissionen och ledamot av Kungl. Krigsvetenskapsakademien. Lars Ericson har skrivit ett flertal böcker inom militĂ€rhistoria men har Ă€ven behandlat andra omrĂ„den, sĂ„som Stockholms stads historia.