(4)

Korpen : fakta och myter

e-bok


berÀttarglÀdje och sagoskimmer pÄ topp

BTJ

mustiga teckningar, jÀttefint formgivet och intressanta texter

Naturmorgon SR

en allĂ„ldersbok att samlas kring och prata om”

Agneta NorrgÄrd, P4 VÀsternorrland

... sÄ vackert gjord faktabok dÀr kÀrleken för korpen verkligen lyser igenom

@malinsbokblogg

Trevlig bok som verkligen ger dig gedigen kunskap pÄ ett lÀttsamt sÀtt.

@npboktips

en lÀrorik, intressant och superfin bok.

@vildisbokvra

Vill du veta allt om korpar? DÄ Àr det hÀr boken för dig. HÀr tas ett brett grepp om Àmnet, ur ett historiskt, biologiskt, sociologiskt, psykologiskt och till och med religiöst perspektiv. Vi fÄr ocksÄ ta del av spÀnnande folktro och lÄnglivade myter. Hos vissa folk har korpen betraktats som vÀrldsalltets skapare och hos andra som ett varseldjur som kommit med döden.

Naturligtvis fÄr lÀsaren reda pÄ var och hur korpar lever, hur de ser ut, vilka förmÄgor de har, hur de bygger sina bon och parar sig. Vi fÄr följa med pÄ hela resan frÄn det magiska ögonblick de lÀgger Àgg och Àggen

klÀcks till ungar, till nÀr de far genom skogarna i skrÀniga ungdomsgÀng och sÄ smÄningom hittar en partner att leva med resten av livet.

Korpen Àr en mycket social varelse och den samarbetar pÄ ett sÀtt som fÄ andra fÄglar gör. Trots att korpen i vissa tider setts som ett skadedjur Àr den ett av de allra smartaste djuren i vÄr vÀrld. Korpar leker nÀstan hela tiden, men varför leker de? Och leker de för att de Àr smarta eller blir de smarta för att de leker? Det Àr för övrigt aldrig fel att ha ett korphjÀrta i fickan om man inte vill bli lurad i affÀrer. TÀnk pÄ det.

"Korpen – Fakta och myter" tilldelades Carl von LinnĂ©-plaketten 2023 för bĂ€sta fackbok för barn eller ungdomar.

Bengt-Erik Engholm har skrivit mÄnga uppskattade faktaböcker. LÀttlÀstboken Fakirer tilldelades Bokjuryns pris för bÀsta faktabok. Han har skrivit om allt frÄn snor, blod och löss till riktiga vikingar och den senaste boken FrÄn Apa till Sapiens Àr översatt till nio sprÄk.

Lina Blixt Àr en bildskapare som framför allt har arbetat med barn - och ungdomsböcker, ofta innehÄllande mörker, mystik och lÀskigheter. För Natur & Kultur har hon tidigare illustrerat bl.a. Monsterbestiarium.