(87)

Konspirationsfeber

ljudbok och e-bok


Skapades coronaviruset pĂ„ uppdrag av vaccinindustrin och Bill Gates? Är viruset ett kinesiskt eller amerikanskt biovapen? Bör skulden lĂ€ggas pĂ„ den nya 5G-tekniken? Är pandemin rentav en gigantisk bluff?

Coronapandemin har inte bara orsakat död, isolering och nedstÀngningar. Den har ocksÄ framkallat konspirationsfeber. Viruset hade knappt lÀmnat Wuhan innan konspirationsteorier började spridas i sociala medier. Snart satte de ocksÄ avtryck i verkligheten: mobilmaster stacks i brand, folk vÀgrade följa restriktionerna de smittades och dog, pandemiförnekare protesterade pÄ gatorna och vaccinationsviljan minskade. I USA blev Donald Trump den frÀmsta spridaren av falska pÄstÄenden. De handlade inte bara om pandemin, utan om lite av varje, i synnerhet om presidentvalet, nÄgot som slutade i en attack mot demokratin.

Hur kan folk tro pÄ grundlösa konspirationsteorier? Hur uppstÄr de? Vilka blir följderna? I Konspirationsfeber skildrar Kent Werne hur konspirationsteorierna prÀglat det senaste Äret samt hur detta hÀnt Àven under tidigare pandemier. Kanske Àr det nÄgot med kriser som gör att mÀnniskor söker svaren i det dolda, att de drabbas av konspirationsfeber?


UpplÀsare: Fredde Granberg
LĂ€ngd: