(417)

Klanerna : den systemhotande brottsligheten

ljudbok och e-bok


PÄ tjugo Är har Sverige gÄtt frÄn botten till toppen pÄ EU:s lista över dödligt vÄld. PÄ tio Är har antalet skjutningar i landet tredubblats. Men vÄldet Àr bara toppen pÄ ett isberg, under ytan trÀnger den organiserade brottsligheten allt lÀngre in i sjÀlva samhÀllskroppen.

Det hÀr Àr berÀttelsen om det som hÀnder bakom rubrikerna. Om bankinfiltration och korruption, om bedrÀgerier och utpressning. Och om en organisationsform som visat sig vara extremt livskraftig i den kriminella miljön: klanen.

Klanerna ger en skrÀmmande bakgrund till de utmaningar samhÀllet nu möter, och stÀller oss alla inför frÄgan: Kan den systemhotande brottsligheten vÀxa sig stark nog för att göra ansprÄk pÄ sjÀlva systemet?

»Texterna i 'Klanerna' ligger lÄngt ifrÄn en filmatisering eller en Netflixserie. Det Àr skönt. Bokens styrka Àr i stÀllet att den vÀnder blicken mot strukturerna.«

Emil Arvidsson, Svenska Dagbladet

»De undersöker den brottslighet som drivs som effektiva företag, med nÀrvaro pÄ alla nivÄer ... Allt hÀnger ihop och i en omfattning som Àr svindlande. Det Àr fruktansvÀrd lÀsning.«

Åsa Linderborg, Aftonbladet

»Boken bör lÀsas av mÄnga ... som en varningsklocka. Ingen kommer att lÀgga den ifrÄn sig utan att ha lÀrt sig nÄgot om Sverige som redan borde och snart kommer att tillhöra allmÀnbildningen.«

Roland Poirier Martinsson, Göteborgs-Posten

*

Jan Persson Àr sÀkerhetsexpert och har lÀnge arbetat som sÀkerhetschef inom nÀringslivet. Han har en bakgrund som polis och har jobbat nÀra ett decennium för SÀpo.

Johannes Wahlström Àr granskande journalist, statsvetare och antropolog. Han har bland annat tilldelats Stora journalistpriset och Guldspaden för sitt arbete.



4.1

417 recensioner

Anonym

2024-04-02

Borde lÀsas av alla!

bo.wickstrom

2024-03-26

LÀs den. Ett mÄste att se sanningen.

simonw

2024-03-22

Intressant och upplysande.