(0)

Johan III : en biografi

e-bok


Kungen som lade grunden till den svenska stormakten!

Johan III Àr en av de kungar som suttit lÀngst pÄ den svenska tronen: 23 Är. Men han har ofta hamnat i skuggan av fadern, Gustav Vasa, brodern, Erik XIV och brorsonen, Gustav II Adolf. Trots allt var det han som beredde vÀgen för och lade grunden till den svenska stormakten som Gustav II Adolf sedermera fullbordade.

Johan III – en biografi Ă€r en bred skildring av en verklig renĂ€ssansfurste i kontinentaleuropeisk mening. Han var belĂ€st, berest och sprĂ„kkunnig. Hovlivet fylldes i renĂ€ssansanda av böcker, studier, musik och konst. NĂ„gra av de viktigaste hĂ€ndelserna i Sveriges dramatiska utveckling under 1500- och 1600-talen intrĂ€ffar under Johan III:s tid vid makten. Han försökte bland annat Ă„terknyta banden med den katolska kyrkan och ville reformera den statliga förvaltningen, inte minst kontrollen av statsfinanserna. Men de lĂ„nga krigen mot Ryssland och flera enorma byggnadsprojekt som Stockholms slott »Tre Kronor» och Kalmar slott undergrĂ€vde tyvĂ€rr hans försök att fĂ„ kontroll över de statliga utgifterna.

Lars Ericson Wolke ger hÀr en bild av mÀnniskan Johan III och mÄlar ett rikt portrÀtt av hans personkrets. Vi fÄr följa Johan III bÄde som son, familjefar och bror. Som hertig och kung. I Sverige och ute i Europa.