(7)

Jagger, Jagger

ljudbok och e-bok


Det gick Ànnu fler timmar. Till slut var det inte bara min stjÀrt som kÀndes som betong utan hela jag. HjÀrnan med. Jag kunde inte tÀnka, bara frysa. Jag var inte rÀdd för rÄttorna lÀngre. Det fanns inga. Astrid var störd och löjlig och asdum. Allan och Gustav med. Jag önskade att de inte fanns. Nej, förresten, jag önskade att jag sjÀlv inte fanns. Det vore bÀttre. DÄ levde det en Àcklig tjockis mindre pÄ jorden. Och dÄ behövde inte mamma vara sÄ sabla ledsen för att hon hade ett barn som ingen ville leka med.

Bengt mobbas av de andra barnen pÄ gÄrden, han vill helst inte gÄ ut alls. Men varje dag lÀmnar mamma en lapp pÄ köksbordet med Àrenden hon vill att han ska gÄ, om sÄ bara till soprummet. Bengt vill inte att mamma ska bli ledsen sÄ för att slippa förklara att han blir mobbad gÄr han ut. En gÄng fick han sin mössa kastad i Än, en annan lera pÄ cykelsadeln. Den gÄngen dÄ han trÀffade Jagger var han inlÄst i soprummet. Jagger Àr uteliggarhund och ingen lÀmplig kompis alls, enligt förÀldrarna i huset. De ler vÀnligt mot Bengt och hans förÀldrar, pratar och lÄtsas minst av allt om att deras barn mobbar Bengt. Den enda som inte lÄtsas Àr Jagger, han tycker att Bengt ska hÀmnas.

Nominerad till Augustpriset 2013 i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok!

Frida Nilsson (född 1979) Ă€r författare och översĂ€ttare. Hon debuterade 2004 med KrĂ„kans otroliga liftarsemester och har sedan dess bland annat utkommit med böckerna om Hedvig som Ă€r inspirerade av författarens egen uppvĂ€xt och utspelar sig i hennes barndomsby Hardemo. ApstjĂ€rnan, Jag, Dante och miljonerna och Jagger, Jagger Ă€r en svit fristĂ„ende böcker med utanförskap som gemensamt tema. Hennes författarskap prĂ€glas av sprĂ„klig lekfullhet och genreflexibilitet. Frida Nilsson har Ă€ven hĂ„llit i teaterkurser för barn och skriver manus för radio och TV. Bland annat skrev hon 2012 Ă„rs julkalender för radio: Siri och ishavspiraterna. Hon har Ă€ven arbetat som programledare för barnprogrammet HjĂ€rnkontoret och dubbat tecknad film. Hennes böcker Ă€r översatta till flera sprĂ„k och ApstjĂ€rnan nominerades 2011 till det prestigefulla Deutscher Jugendliteraturpreis. 2013 nominerades hon till det franska litteraturpriset Prix Tam-Tam ”J’aime Lire”och hon vann Ă€ven det nyinstiftade priset Les Olympiades. Hon har ocksĂ„ belönats med BMF-plaketten 2004 och för Hedvig och Max-Olov nominerades hon till Augustpriset 2006.