(15)

Jag, jag, jag

ljudbok och e-bok


"Den första Unni Drougge boken jag lÀste & dÀrefter var jag FAST & har nu lÀst ALLT med Unni!!

Boken i nĂ„gra fĂ„ ord: Klubbar i London, leran i Roskilde, udda sex, nya droger och psykologlinjen i Lund – allt Ă€r till för att testas. Åtminstone en gĂ„ng."

Boksidan.net Ladyred Betyg 4

Året Ă€r 1976 och den unga Sophie Ă€r pĂ„ jakt efter en identitet. Vad Ă€r en tjej utan en kille? tĂ€nker hon och kastar sig in i ett förhĂ„llande med den bildsköne gossen Aron. Aron lider av patologisk samlarmani. Han samlar framförallt pĂ„ skivor, och en dag kommer han hem med en kartong specialimporterade punksinglar. BĂ„da rycks med av den larmande punkvĂ„gen som exploderar över hela vĂ€stvĂ€rlden. Aron fĂ„r fullt upp med att utöka sina samlingar och Sophie anammar genast punkens alla attribut. Aron ser inte med blida ögon pĂ„ flickvĂ€nnens högljudda och kaxiga stil. Han anmĂ€rker pĂ„ hur hon ser ut, vad hon gör och vad hon sĂ€ger. Relationen urartar dĂ„ Sophie i ett missriktat frigörelseförsök börjar prassla med en lokal punkgitarrhjĂ€lte som Aron beundrar. DĂ€refter Ă„ker hon till London med tvĂ„ ökĂ€nda groupies och tröstar sig med att förföra kĂ€nda punkartister. Men varken sex, droger eller rock n roll i Londons sjudande punkkittel kan rĂ€dda Sophie frĂ„n sorgen över att ha blivit dumpad av Aron.

Ur boken:

Jag minns sÄ vÀl hur jag lÄg pÄ rygg i min vardagsrumssoffa i lÀgenheten pÄ Gamla VÀster i Malmö, det mÄste ha varit en lördag, och hörde skrÄlet frÄn hemvÀndande kroggÀster nerifrÄn gatan. Jag var stjÀrnklar. Höggradigt tjackpÄtÀnd. Bredvid mig stod en kaffetermos och jag hÀllde upp en ny kopp. Fortsatte att lÀsa. Sartres romantrilogi. Andra boken gick lite trögt. Tittade för ett ögonblick ner pÄ golvet som tÀcktes av en sisalmatta. Konstigt, det dÀr mönstret... det rörde pÄ sig. Det kunde vÀl inte vara möjligt. Försökte skÀrpa blicken. Jo, hela golvet krÀlade. Som en myrstack nÀr man stannat framför den och barren efter ett par sekunder tonar bort bakom den frenetiska aktiviteten. Men det hÀr var lite skumt, faktiskt. Jag fick helt enkelt lÄta bli att titta pÄ golvet. SÄ fort jag höjde blicken fick jag syn pÄ fönstret.

Den tid som vanligtvis förflyter frÄn perceptionsögonblicket till ett översatt meddelande i hjÀrnan fördröjdes och det var i denna förskjutning som det intrÀffade som man annars bara hört och lÀst om.

Klockorna stannade.

DÀrefter tryckvÄgen av sprÄngande naken skrÀck. Fasan stormade in genom fönstret och adrenalinet gick upp pÄ högvarv, Àntligen, och jag rivstartade, ryckte Ät mig vÀskan, sköt upp ytterdörren sÄ den slog i vÀggen, tog varje vÄning i tvÄ kliv, fick upp porten och for ut som en projektil.

Sagt om boken:

Loi - Boksidan.net

NÄgot i den desperata tonen gjorde mig nyfiken. En hÀrligt virrvarr av tonÄrsÄngest droger sex och meningen med livet. Utan den hÀr boken skulle jag fortsatt vara en grÄ mus.

Casca - Boksidan.net

Jag tycker att Unni Drougges böcker Ă€r BÄST nĂ€r det gĂ€ller generationsromaner och andra skildringar. Ulf Lundell, t.ex. kan slĂ€nga sig i vĂ€ggen! Drougge har ett fantastiskt flyt i sprĂ„ket, berĂ€ttar pĂ„ ett naket, övertygande och framför allt satiriskt/humoristiskt sĂ€tt om de ibland bedrövliga villkor vi (bedrövliga) mĂ€nniskor lever under. Hon Ă€r en enastĂ„ende författare, Ă€ven för dem som tycker att "god litteratur inte ska förstĂ„s av kreti och pleti", som salig Arthur Lundkvist en gĂ„ng sĂ„ snobbigt uttryckte sig.


UpplÀsare: Unni Drougge
LĂ€ngd:

3.1

15 recensioner

Anonym

2024-04-10

Min favoritbok, lÀst mÄnga gÄnger!!

Sol-Britt

2023-04-21

Ingen bok i min smak. Orkade inte lyssna klart.