(697)

Jag är glad att mamma dog

ljudbok och e-bok


Jennette McCurdy var sex år dagen då hon började uppfylla sin mammas stora dröm och gick på sin första audition. Mamman ville att hennes enda dotter skulle slå igenom, och Jennette ville vara henne till lags. Noggranna matscheman, invägningar och ögonfransfärgning var vardag. Jennette till och med duschades av sin mamma långt upp i tonåren och tvingades dela både mejl, kalender och hela sin inkomst med henne.

Jennette fick sitt stora genombrott i Nickelodeon-serien iCarly och mammans kontrollerande beteende eskalerade. Jennette själv brottades under tiden med självhat, låg självkänsla, ångest, beroende och ätstörningar. Men i samband med att Jennette tar huvudrollen i spinoff-serien Sam & Cat, dör mamman i cancer. Det blir starten på Jennettes resa mot bättre hälsa och hon tar hjälp att hantera sitt förflutna, relationen till mamman och sitt självskadebeteende.

Jag är glad att mamma dog är en självutlämnande och uppriktig reflektion över relationen till mamman, men här finns också humor, värme och kärlek. Med mörk humor i samklang med snillrika anekdoter åstadkommer McCurdy en inspirerande uppväxtskildring om kontroll, återerövring och om frigörelsen i att finna sig själv.

Känd från iCarly är Jennette McCurdy ett av de kändisbarn som fick sitt genombrott under Nickelodeon-eran. 2017 lade hon skådespelarkarriären på hyllan till förmån för eget filmskapande och skrivande. Hennes texter har publicerats i bland annat The Wall Street Journal. Hennes föreställning I m Glad My Mom Died rönte enorma framgångar, och är underlaget till boken.



4.2

697 recensioner

Rebecka

2024-04-08

En bok för alla oss som haft en långt ifrån önskvärd och komplicerad relation till våra mammor, som haft svårt att relatera till samtal om stödjande mammor och som får ångest av morsdag, till alla oss som väntar på förändring och ursäkter som aldrig kommer att ske. Denna boken är rösten till alla oss. I slutet av boken beskriver McCurdy hur mammor ofta ses som helgon och att det fortfarande är ett tabu att kritiskt granska kvinnors moderskap, boken gör just detta: visar att moderskap inte automatiskt innebär att man är eller blir en bra mamma. Utöver moderskap beskriver boken ätstörningar samt hur det är att leva med att vara barnskådespelare, viktiga insikter som realistiskt beskriver motgångar och hur man tar sig ur dem. Fin uppläsning av Hedda Stiernstedt.

sofoula

2024-03-29

honestly one of the best books i’ve ever read. it has such a powerful meaning!! she’s such a strong woman

Linn?a

2024-02-26

Långdragen