(123)

Ishavspirater

ljudbok och e-bok


Nominerad till Augustpriset för bÀsta barn och ungdomsbok 2015

"En av Ärets bÀsta böcker". Andreas Palmaer, Dagens Nyheter

En Àventyrssaga som med fördel kan lÀsas högt och som ger lika mycket till dig oavsett ifall du Àr vuxen eller barn eller smÄsyskon." Sara Ullberg, TT

Nominerad till Augustpriset för bÀsta barn och ungdomsbok

"Med "Ishavspirater" har Frida Nilsson skapat en episk berÀttelse om systerskap, mod och vikten av att bevara sin mÀnsklighet i en iskall vuxenvÀrld." Jens Liljestrand, Expressen

"Vithuvud har tagit min syster! Vi mÄste fara efter och ta tillbaka henne!"

Men ingen rörde sig. De sĂ„g bort, tittade ner i sina glas, började mumla saker till varandra, och snart var det nĂ„gon som sa: "Siri, din syster Ă€r borta. SĂ„ Ă€r det med dem som Vithuvud tar. De 
 finns inte mer."

Den fruktade piraten Vithuvud rövar bort barn och tvingar dem att hacka fram diamanter i en mörk och farlig gruva. SÄ fruktad Àr Vithuvud att ingen vÄgar söka efter barnen och alla vet att ingen överlever lÀnge i hans gruva. Men den dag han tar Siris lillasyster, Miki, fÄr han en motstÄndare han aldrig rÀknat med. Siri gör det som ingen annan vÄgar - ger sig ut pÄ jakt efter Vithuvuds ö, trots att hon sjÀlv Àr livrÀdd. För hon vet hur rÀdd lillasyster Miki mÄste vara i piratens vÄld. Ensam i gruvans mörka gÄngar.

En fantastisk Àventyrshistoria om systerskap, vÀnskap, rÀdsla och mod, rikt illustrerad i svartvitt av Alexander Jansson.

Frida Nilsson (född 1979) Àr författare och översÀttare. Hon debuterade 2004 med KrÄkans otroliga liftarsemester och har sedan dess bland annat utkommit med böckerna om Hedvig, ApstjÀrnan, Jag, Dante och miljonerna , Jagger, Jagger och Ishavspirater.

Hennes böcker Àr översatta till flera sprÄk och hon har tilldelats flera priser och utmÀrkelser. Hon har Àven Augustnominerats tre gÄnger, 2006 för Hedvig och Max-Olov, 2013 för Jagger, Jagger och 2015 för Ishavspirater.

"Att höglÀsa den hÀr boken Àr inte att lÀsa en bok. Det Àr att tillsammans med barnen ge sig ut pÄ ett isande farligt hav i en liten trÀbÄt, att vara svindlande nÀra att förlora hoppet för att i nÀsta stund fatta en hjÀlpande hand. Det Àr att tvivla men ÀndÄ kÀnna vad som Àr rÀtt och att handla dÀrefter, att kÀmpa, att vÀxa och att lÀngta. Det Àr den bÀsta boken i sexÄringarnas liv, enligt dem sjÀlva." Linda Jalakas, Tidningen Förskolan

"Frida Nilssons storslagna Àventyrssaga Àr en modern klassiker som trollbinder lÀsaren. Det Àr smÄtt omöjligt att lÀgga ifrÄn sig boken."

SvD

"Författaren Àr vÄr nya Astrid Lindgren och bokslukande tomtenissar kommer att kasta sig över detta frostgnistrande sagoÀventyr."

M Magasin

"En Ă€ventyrssaga som med fördel kan lĂ€sas högt och som ger lika mycket till dig oavsett ifall du Ă€r vuxen eller barn eller smĂ„syskon. " Johanna Ögren, SmĂ„landsposten

"Frida Nilssons hÀrliga och med rÀtta Augustnominerade "Ishavspirater" Àr medryckande som en Hollywoodfilm - tÀnk "Frost" möter "Mio min Mio" - och gott om fÀrgstarka bifigurer. Med "Ishavspirater" har Frida Nilsson skapat en episk berÀttelse om systerskap, mod och vikten av att bevara sin mÀnsklighet i en iskall vuxenvÀrld. Och samtidigt en sprÄkligt lekfull, mustig skepparhistoria, dÀr matroserna heter SlÄförst och FlÀskmun, havet Àr tandhackande iskallt, valarna glittrar i mÄnljuset och vi Àter stekt papegoja framför den knastrande lÀgerelden.

Jens Liljestrand, Expressen

"Efter en rafflande kulmen nÄs ett lyckligt slut och lÀsaren kan pusta ut. En bok som fÄr lÀsaren att kÀnna sig som medresenÀr pÄ ett stort Àventyr - mönstra pÄ tillsammans med Siri! SpÀnnande piratÀventyr!"

BTJ

"Vilken fantastisk bok! FrĂ„n första sidan Ă€r jag indragen och kan inte sluta lĂ€sa om Siri och det Ă€ventyr hon ger sig ut pĂ„ för att rĂ€dda hennes lillasyster frĂ„n piraterna.. SpĂ€nnande och SÅ fint skrivet om systerskap, vĂ€nskap, rĂ€dsla och mod!"

Akademibokhandeln, VÀstra Frölunda

"PÄ vÀg till Gbg men vill inte komma fram! Slukad av bok! SÄ jÀkla underbar! Vilken miljö! Vilket vackert sprÄk! Barnbibblon ger guldstjÀrna!"

Barnbibblan

"Frida Nilssons "Ishavspirater". Gruvligt spÀnnande och vÀlskriven ÀventyrsberÀttelse om mod, grymhet och syskonkÀrlek. SÄ tÄrarna rinner och hÄret reser sig. LÀs, bara lÀs!"

Bokslukaren

"En blivande liten klassiker. Frida Nilssons Ishavspiraterna har fÄngat mig som inget annan barnbok efter Legenden om Sally Jones & Mördarens apa. Perfekt för höglÀsning eller egenlÀsning om man Àr frÄn 10ÄrsÄldern. Eller för en vuxen som vill försvinna in i Àventyret, bland isflak, vargar, pirater & hot. Om Siri som gör det farligaste, trots att hon Àr rÀdd- för nÄnstans finns en annan som Àr Àn mer rÀdd."

Emma Salomonsson

Jag Àr hÀnryckt! Vilken berÀttelse! Vilken höglÀsningsbok!

Frida Nilssons piratbok Àr i Astrid Lindgrenklass! Hurra ocksÄ för kartan och för Alexander Janssons stÀmningsskapande bilder! OJOJOJ!

Lena Kjersén Edman

"Jag ryser av vĂ€lbehag över att fĂ„ hĂ„lla en sĂ„dan juvel till berĂ€ttelse i min hand./.../ Det Ă€r lysande berĂ€ttarkonst, det hĂ€r. Är det sprĂ„ket, med de ovĂ€ntade glosorna mitt i vardagsorden? Eller miljön, med den friska, farliga kylan och de salta sillarna? Eller helt enkelt Siris obevekliga strĂ€van? En mĂ€ktig saga Ă€r det, hur som helst."

Stina Nylén, Göteborgs Posten

"Ishavspirater Àr min första bekantskap med hennes författarskap, sÀkerligen inte det sista/.../ Det Àr en stark berÀttelse framförd pÄ högkvalitativ prosa."

Jenny Byström, Folkbladet

”Ishavspirater Ă€r ett dundrande Ă€ventyr. Beskrivningen av Siris strĂ€vsamhet, den skrĂ€ckinjagande piratkaptenen och den karga miljön ger bĂ„de rysningar och framkallar tĂ„rar, Ă€ven hos vuxna höglĂ€sare. Det Ă€r inget annat Ă€n en storslagen berĂ€ttelse.

Jonna Fries, Kristianstadbladet

"Med sin fantastiska fantasi och kÀnsla för att berÀtta sina historier lÄter hon oss sitta som pÄ nÄlar Ànda till sista sidan. Det Àr lÀsningens magi nÀr den Àr som starkast."

Ulrika Larsson, Akademibokhandeln i Halmstad

"Fyrahundra sidor idel lÀsglÀdje."

Maria Nyström, UNT

"Frida Nilsson har skrivit en omtumlande saga, med oerhört vackra illustrationer av Alexander Jansson."

Staffan Engstrand, Nerikes Allehanda

"Frida Nilsson kan det dÀr med att skapa fantastiska och modiga berÀttelser, som man nÀstan tror

lever sitt eget liv. I Ishavspirater fÄr lÀsaren möta udda karaktÀrer och Àven om det inte alltid Àr vackert sÄ Àr det alldeles alldeles underbart! Frida stÄr pÄ barnens sida och vÄgar vara kritisk mot en egoistisk vuxenvÀrld."

Karlskoga Tidning

"Jag ryser för att den Àr sÄ bra. Den har sagts vara i Astrid Lindgrens anda och jag kan bara hÄlla med, nÀr det gÀller berÀttarglÀdjen, Àventyret och bokens starka rÀttvisepatos. Men Nilsson har sitt eget sprÄk och sin egen historia, och jag blir sittande försjunken i den till lÄngt in pÄ natten."

VĂ€rmlands Folkblad

"En fantasifull bok om mod och rÀdsla. Frida Nilsson knyter ihop skruvad humor med spÀnning sÄ att boken blir till en blandning av 'Frost' och 'Mio min Mio' som nÄgon sa. En Àventyrssaga som med fördel kan lÀsas högt och som ger lika mycket till dig oavsett ifall du Àr vuxen eller barn eller smÄsyskon." Sara Ullberg, TT

"Ibland lÀngtar man efter ett riktigt spÀnnande lÀsÀventyr. Frida Nilssons Ishavspirater Àr en sÄdan bok. TvÄ systrar som skiljs Ät, en karg övÀrld, faror, fÄngenskap, grymma pirater, svek och vÀnskap. Det hÀr Àr en berÀttelse dÀr sprÄket glöder och handlingen överraskar och berör. Perfekt höglÀsning för alla mellan sju och hundra Är." Lena Molin, JÀrfalla Bibliotek

Nominerad till Augustpriset för bÀsta barn och ungdomsbok, 2015! Motiveringen lyder:

"I trakter lĂ„ngt borta finns det öar, hav, is. DĂ€r bor systrarna Siri och Miki, men dĂ€r finns ocksĂ„ Vithuvud, piraten som rövar bort barn. NĂ€r han tar Miki mĂ„ste Siri göra det ingen annan vĂ„gar – följa efter. Med ett starkt patos för den lilla mĂ€nniskan skapar Frida Nilsson ett vindlande Ă€ventyr. SprĂ„ket Ă€r rikt och mustigt. Kylan biter och havet piskar i denna berĂ€ttelse som lĂ€r oss att bĂ„de det goda och det onda vi gör lĂ€mnar spĂ„r. Det gĂ€ller att vĂ€lja rĂ€tt. Den som inte lyssnar till sitt samvete gĂ„r under."

Med "Ishavspirater" har Frida Nilsson skapat en episk berÀttelse om systerskap, mod och vikten av att bevara sin mÀnsklighet i en iskall vuxenvÀrld.

Jens Lilljestrand, Expressen



4.3

123 recensioner

Therese

2024-02-15

riktigt spĂ€nnande bok! jag Ă€r 35 Ă„r och lyssnade pĂ„ den som en del av min kurslitteratur. rekommenderar den till alla frĂ„n 9 Ă„r och uppĂ„t 😁

Holley

2023-02-12

Den Àr spÀnnande och rolig

Iris

2022-04-25

Again a Swedish book that I do not understand.