(8)

Ingenting kan hindra natten

e-bok


"Visst tog vÀl mormor livet av sig pÄ sÀtt och vis?"

SÄ vacker hon var, Lucile! Hon som drömde om att vara osynlig! Lucile, född 1946, blev det tredje av Georges och Liane Poiriers nio barn som tog livet av sig, 2008 vid sextiotvÄ Ärs Älder, nÀr den bipolÀra sjukdom som förvandlat hennes liv till en hopplös labyrint slutligen vann den livslÄnga kampen. Med Ingenting kan hindra natten binder Delphine de Vigan samman Luciles ryckiga livsbana, frÄn den ensamma barndom och hennes förvirring i en klan dÀr vars och ens personlighet fritt fÄr blomstra. Det ger författaren tillfÀlle att skildra historien om en okonventionell familj.

Med denna nya bok lÀmnar Delphine de Vigan romanen för en djupgÄende undersökning i familjens minne, dÀr de ljusaste minnen ligger sida vid sida med de mest förborgade hemligheter. Det Àr allas vÄra liv, vÄra svagheter och vÄra egna sÄr som Delphine kraftfullt vecklar ut.

Delphine de Vigan, Àr fransyska och bor i Paris. Tre av hennes sex böcker finns sedan tidigare pÄ svenska: No och jag(2008), Underjordiska timmar (2010) och Dagar utan hunger (2012). Denna hennes senaste roman, Ingenting kan hindra natten, belönades med franska ELLE:s stora lÀsarpris, Fnacs romanpris, France-Télévisions romanpris och gymnasieelevernas Renaudotpris, samt nominerades till de litteraturpriserna Goncourt, Renaudot, Médicis och Femina samt gymnasieelevernas Goncourtpris! Boken lÄg pÄ topplistan i nÀrmare ett Är och har sÄlt mer Àn 450 000 exemplar sedan augusti 2011.

En av bokens stora kvaliteterna Àr hur Delphine de Vigan förblir trogen sin egen, barnets, bild av det som alltför lÀtt hade kunnat reduceras till en förutsÀgbar "historia ur livet" om familjers förljugenhet och fasansfulla svek.

KULTURNYTT, P1

Den har en alldeles sÀrskild klokhet och insikt och den förhÀver sig aldrig i efterkonstruktionernas frestelse. Delphine de Vigan Àr en författare som inger allt större förtroende. OcksÄ i det allra mest smÀrtsamma lyckas hon fÀngsla lÀsaren. Eller kanske just dÀr, i det smÀrtsamma, Àr hon som mest lÀsvÀrd. I vÄr tid av ytligt flamsande och mediala fyrverkerier av försumbara futtigheter Àr det förstÄs anmÀrkningsvÀrt att man kan finna litteratur som denna.

THOMAS NYDAHLS BLOGG

Hon skildrar ocksÄ sitt tvivel inför den uppgift hon förelagt sig. Jag kom under lÀsningen underfund med att det Àr just hennes tvivel som gör berÀttelsen sÄ stark. Skildringen av hennes osÀkerhet drabbar hÄrt.

UNT

de Vigan har gjort mer Àn att sÀtta kött pÄ benen pÄ mer eller mindre tillförlitliga fakta, lÄngt mer Àn att sammanstÀlla en lÄng rad vittnesmÄl och egna minnesbilder hon har gett berÀttelsen liv och gjort den bÄde sprudlande vital och gripande sorglig.

HELSINGBORGS DAGBLAD

Ingenting kan hindra natten Àr en omskakande, ogarderad och ömsint biografi över en mamma som mot sin vilja tvingar sina döttrar att vÀxa upp alldeles för fort.

GÖTEBORGS-POSTEN