(3)

Illusionernas bok

e-bok


Efter sin hustrus och sina tvÄ söners tragiska bortgÄng i en flygplansolycka gÄr universitetslÀraren och författaren David Zimmer ner i en djup och lÄngvarig svacka. Han drar sig tillbaka frÄn bÄde vÀnner och arbetskollegor och bosÀtter sig i ett ensligt belÀget hus. En dag i sitt zappande framför tv:n fastnar han för en stumfilm som fÄr honom att skratta för första gÄngen sedan den tragiska olyckan. Det blir en vÀndpunkt för Zimmer som börjar intressera sig allt mer för den bortglömde stumfilmsskÄdespelaren och regissören Hector Mann och dennes filmskapande.

NÀr Zimmer just har publicerat sitt stora arbete om Hector Manns filmer fÄr han ett brev frÄn Hector som tackar för den fina boken. Det Àr bara det att Hector Mann spÄrlöst försvann 1928, för drygt sjuttio Är sedan. Strax dÀrpÄ stÄr en ung kvinna utanför Zimmers dörr och tvingar honom att under pistolhot följa med till New Mexico och den gÄrd dÀr Hector Mann utan omvÀrldens vetskap bor med sin familj. GÄrden har fungerat som inspelningsstudio i över sextio Är dÀr Mann har gjort film efter film, ingen nÄgonsin visad.

Det Àr den röda trÄden i Austers stora roman om tvÄ mÀn, den ene verksam under 1900-talets första hÀlft och den andre vid dess slut, och hur deras liv vÀvs samman pÄ de mest ovÀntade sÀtt. Mer övertygande Àn nÄgonsin lyckas Auster anvÀnda ödets nyck och illusionens kraft för att fÄnga sin lÀsare.