(0)

I cirklarna runt

e-bok


Cilla Naumann, din nya bok I cirklarna runt handlar om en mĂ€nniska och en stadsdel i upplösningstillstĂ„nd – om dramatikern Anna som fĂ„r sitt hem och sin arbetsro förstörd av sprĂ€ngningar och byggnadsarbeten utanför fönstret. Varför ville du skriva om det?TrĂ€den utanför mina egna fönster fĂ€lldes för att ge plats Ă„t ett nytt hus och jag blev arg över hur mĂ€nniskor tvingas acceptera marknadens vĂ€rderingar och villkor – oavsett om det Ă€r ekonomisk uppgĂ„ng eller nedgĂ„ng. Allt hemma hos mig blev annorlunda nĂ€r trĂ€den föll – ljuset och ljuden som trĂ€ngde in, fĂ„glarnas rörelser. Jag hade ingen plats att kĂ€nna mig hemma pĂ„ lĂ€ngre och började skriva i ett akut tillstĂ„nd av hemlöshet, sorg, och ilska.

De kĂ€nslorna finns ocksĂ„ i romanen och Anna Ă€r argare Ă€r dina huvudpersoner brukar vara. Eller hur?Svartsjuka, sorg och vrede Ă€r starka krafter som ocksĂ„ innehĂ„ller andra komplicerade lĂ€gen – som hĂ€mnd och hat. Men boken rymmer ocksĂ„ en livslĂ„ng kĂ€rlekshistoria – inklusive sjĂ€lva hemmet som scenen dĂ€r kĂ€rleken har utspelats – med möbler, mattor och vĂ€ggar som publik och rekvisita.

Vad betyder ett hem? För dig och för Anna i romanen?MĂ€nniskans hemlĂ€ngtan löper genom historien. För Anna blandas den ihop med rivningsarbetet som förĂ€ndrar hennes kvarter, och med pjĂ€sen hon skriver pĂ„. SkĂ„despelarna och deras repliker glider ut och in mellan bygget och hennes skrivbord, liksom arbetarna och deras bullrande maskiner. Genom berĂ€ttelsen ljuder ocksĂ„ nĂ„gra diktstrofer. Jag ville ha med dem som ett sĂ€tt att gestalta den enkla men svĂ„rformulerade upplevelsen av att komma hem, att kĂ€nna igen sig sjĂ€lv och sin kropp – sitt eget liv.