(11)

I berget begravt

ljudbok och e-bok


Martin Erikssons arbete i Kaptensgruvan i Malmberget Àr hÄrt, till och med livsfarligt. Detta blir han varse om nÀr en kropp pÄtrÀffas i gruvan, fastklÀmd mellan tvÄ malmblock. Kroppen tillhör Manfred Wallin, gruvarbetare och fackligt engagerad. Initialt tror man att Wallin dött till följd av en olycka, men polisöverkonstapel Allan Strömberg och lokaljournalisten Britta Lindh förstÄr snart att det rör sig om ett mord.

I berget begravt skildrar begynnelsen pÄ en omfattande samhÀllsförÀndring, malmkroppen ligger som en kil under samhÀllet och vÀcker frÄgor kring samhÀllets och invÄnarnas framtid. Det Àr en berÀttelse om den ekonomiska krisen pÄ 1930-talet dÄ industrin gÄr pÄ knÀna och gruvbolagens attityd gentemot arbetarna hÄrdnar. Skildringen tar ocksÄ plats i Malmberget i slutet av 1950-talet, i begynnelsen av den samhÀllsomvandling som i dag har ödelagt hela samhÀllet. Peter Johanssons Malmberget Àr ett samhÀlle under pÄverkan av politiska och ekonomiska maktkamper som letar sig inpÄ livet.

Peter Johansson Ă€r en svensk författare och kriminaljournalist. År 2011 tilldelades han Svenska Carnegie Institutets journalistpris.