(45)

Hur Rodrick blev riddare

e-bok


FrÄn tjÀnstepojke till kungens frÀmste krigare. Rodrick Àr tillbaka för att berÀtta Ànnu ett lÀrorikt Àventyr frÄn medeltiden, den hÀr gÄngen om hur han blev riddare. Magnus Ljunggrens roliga och medryckande text illustrerad av Mats VÀnehems detaljerade, livfulla bilder gör det hÀr till Ànnu en bok för alla riddarintresserade som gillar spÀnning och humor. Lyssna till Riddarskolans lÀrare Rodricks berÀttelse om hur han blev riddare. TrÀningen började redan som sjuÄring, nÀr han hamnade som tjÀnstepojke, eller page, hos en rik familj och fick lÀra sig servera vid stora fester (och lyckade spilla ut bÄde mat och dryck pÄ gÀsterna). Som fjortonÄring blev han vÀpnare och fick lÀra sig brottas, slÄss och klÀ en riddare i rustning (fast det var inte alltid sÄ lÀtt att veta vad som skulle sitta fram och bak).

HÀng med Rodrick pÄ den stenhÄrda trÀningen, nÀr han lÀr sig att bemÀstra svÀrd och sköld och fÄr prova pÄ nÄgot som heter quintain. Och nÀr de vildsinta barbarerna anfaller stÄr ett stort slag dÀr Rodrick visar prov pÄ sina kunskaper, och fienden (och hans vÀnner) gör sitt bÀsta för att hÄlla sig undan hans lans ...

Men efter flera Ärs trÀning vÀntar Àven för Rodrick den viktigaste stunden i en vÀpnares liv: att bli dubbad till riddare av kungen. Vi fÄr lÀra oss om riddarens ansvar, om skyldigheter till folket och sin kung. Och hÀr avslöjas till slut varför Rodrick blev lÀrare!

Hur Rodrick blev riddare Àr den elfte boken i serien "Riddarskolan", och det andra faktaÀventyret som ingÄr i "LÀtt att lÀsa Fakta". Den första faktaboken om Riddarskolan heter Slaget om borgen.