(2)

Hunger

e-bok


Hur du överlistar en urÄldrig kraft i en tid av överflöd.

Drivet att Àta Àr en inbyggd kraft och en avgörande instinkt för vÄr överlevnad. Eller rÀttare sagt, det var en livsviktig instinkt i en tid nÀr vi behövde jaga, samla eller odla vÄr egen föda. I dag, nÀr vi har skapat ett samhÀlle med ett överskott av lÀttillgÀnglig, högbelönande mat som hamburgare, chips, godis, pizza, lÀsk, bakelser och glass leder samma instinkt ofta till överÀtande och viktuppgÄng. Detta orsakar i mÄnga gÄnger sjukdomar som diabetes typ 2, fetma och ett förkortat liv. Vi befinner oss alltsÄ i en evolutionÀr miss-match och i stÀllet för att Àta för att överleva kÀmpar vi med att stÄ emot det starka drivet och att inte Àta för mycket.

I Hunger djupdyker den folkkÀra nÀringsfysiologen Kristina Andersson i vetenskapen kring aptitregleringen. Hon undersöker varför det inte bara Àr att bestÀmma sig för att avstÄ eller att lÄta bli att Àta för mycket drivet att Àta Àr mycket mer komplext Àn sÄ. HÀr kommer en cocktail av gener, fysik, inlÀrda beteenden, stressnivÄer och sömnkvalitet in i bilden. Först nÀr vi fÄr en förstÄelse för det hÀr systemet och hur det krockar med vÄrt moderna samhÀlle, kan vi se samtidens matvanor och Àtbeteenden med nya ögon. PÄ ett inspirerande sÀtt lÀr Kristina oss att skilja hunger frÄn sug, sömnbrist, stress, lockelse och gamla invanda beteenden. Hon hjÀlper oss att förbÀttra relationen till vÄrt Àtande, förbÀttra vÄra matvanor och dÀrmed fÄ en sundare vikt som Àr hÄllbar i lÀngden. Det hÀr kommer att göra oss friskare och förbÀttra vÄra chanser till att leva ett friskare, lÀngre och lyckligare liv.

Kristina Andersson Àr en av Sveriges namnkunnigaste nÀringsfysiologer och en mycket uppskattad förelÀsare. Hon har figurerat som kostexpert i tidningar som TopphÀlsa och Womens Health och i en rad teveproduktioner: alltifrÄn Biggest looser till Diabetesgalan.

Röster om boken:

"Genom boken Hunger vill nÀringsfysiologen Kristina Andersson sprida kunskap om vÄr inbyggda reglering av vad, och hur mycket, vi Àter. Författaren blandar fakta, egna erfarenheter och forskningsrön pÄ ett mycket underhÄllande och lÀttillgÀngligt sÀtt. Mycket bra." BibliotekstjÀnst