(357)

Hundmanuskripten

ljudbok


"Relationen mellan hund och mÀnniska har jag inte sett skildras med sÄdan perfekt tontrÀff tidigare." Johan Hilton, Dagens Nyheter.

En mycket originell och finurlig bok av Jon Fosse som fĂ„tt titeln Hundmanuskripten. ÖversĂ€ttningen till svenska Ă€r av Christian Ekvall och inlĂ€st av Reine Brynolfsson. Fosse Ă€r betraktad som Norges troligaste kandidat till Nobelpriset i litteratur, för sina pjĂ€ser som sĂ€tts upp pĂ„ teatrar i nĂ€r och fjĂ€rran. NĂ„gon rĂ€knade fram att hans verk spelats pĂ„ över tusen teaterscener vĂ€rlden över.

Han gör mycket annat ocksÄ. Till exempel har han författat tre smÄ böcker som Àr skrivna i hundperspektiv, alltsÄ berÀttelser som Äterger vad dessa hundar kan tÀnkas ha att sÀga om tillvaron.

De tre böckerna Àr Nei Ä nei, Du Ä du samt Fy Ä fy.

Nu sammanförda i volymen Hundmanuskripten.

Tre lika existentiellt djupsinniga som underfundigt komiska berÀttelser framförda i all enkelhet och som om det vore en sjÀlvklarhet att hundar förstÄr vad mÀnniskor sÀger och att de kan prata - men bara med varandra.

I den första Àr det hunden Webster som försmÀktar hos sin trötta matte och lÀngtar efter utmaningar och Àventyr.

I den andra Àr det hunden Olav som faktiskt vÄgar sig ut pÄ en romantisk runda.

I den tredje Àr det skeppshunden Haktor som troget hÄller koll pÄ livet pÄ skutan.

Det Àr intressant att Fosse - denne litterÀre gigant som författat mer Àn 50 böcker (pjÀser, romaner, diktsamlingar), översatts till mer Àn 50 sprÄk och tilldelats orÀkneliga internationella priser och utmÀrkelser - ofta arbetar med sÄ till synes smÄ medel.

Han Àr en mÀstare pÄ smÄ repliker med stort innehÄll.

I hans pjÀser och berÀttelser Àr det sÀllan intrigen eller de stora strukturerna som driver handlingen framÄt. IstÀllet Àr det hela tiden de smÄ konflikterna, de smÄ vardagshÀndelserna som ligger och vibrerar i fokus.

Det blir ett nÀra-livets-puls-berÀttande, ett ytterligt avancerat less-is-more-synsÀtt. En metod som skapar fascinerande rollfigurer med överrumplande Àkta karaktÀrsdrag. Och nu fÄr vi alltsÄ bevis för att han inte begrÀnsar sig till mÀnskliga personligheter. Det kan vara hundar ocksÄ.



3.3

357 recensioner

Anna

2024-04-18

VĂ€ldigt speciell och aningen tĂ„lamodsprövande, men sĂ„ bra! Fosse skapar en illusion av hundmedvetanden med hjĂ€lp av sprĂ„kets meningsbyggnad, upprepningar och tvĂ€ra kast. Det blir tillsammans ett konsekvent hundperspektiv och samtidigt – i skildringen av hundarnas enkla behov av grundlĂ€ggande trygghet – en spegling av mĂ€nniskans tillvaro. Reine Brynolfsson gör en strĂ„lande upplĂ€sning av denna skenbart enkla men krĂ€vande text.

Ann-Mari

2024-04-07

InstĂ€mmer med föregĂ„ende ”talare” Tjatig! HĂ€lsning Ann-Mari

Viktoria

2024-04-03

Tjatig!