(0)

Hotet mot Almedalen

e-bok


Under nÄgra sommardagar i Visby pÄ Gotland samlas tiotusentals mÀnniskor för att delta i vÀrldens största demokratiska mötesplats, Almedalsveckan.

En tradition som började 1968, med ett tal av den dÄvarande utbildningsministern Olof Palme frÄn en mobil scen i Almedalen, har nu blivit en plats dÀr politiska partier, myndigheter, privata företag, ideella organisationer, media och allmÀnheten möts för att diskutera samhÀllsfrÄgor.

Almedalsveckan 2022 skakades av det tragiska mordet pÄ Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare pÄ Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Hon var en kvinna som brann för Almedalsveckan och Àr sjÀlva sinnebilden för det öppna demokratiska samtalet.

Direkt efter knivattacken stoppades gÀrningsmannen av Lasse Reuterberg, en vanlig Almedalsbesökare som rÄkade vara pÄ rÀtt plats vid rÀtt tillfÀlle. DÀrmed kunde mördaren gripas och ytterligare attacker förhindrades. Lasse fick senare vittna i rÀttegÄngen mot Theodor Engström.

Annie Lööf, som stod överst pĂ„ mördarens lĂ„nga lista över ”landsförrĂ€dare”, berĂ€ttar om tidigare politikerveckor, hur hon upplevde Almedalen 2022 och vad hat och hot gör med den som utsĂ€tts.

I den hÀr boken försöker vi ta reda vad Almedalsveckan betyder för partier, organisationer och allmÀnheten och vad mordet innebÀr för arrangörerna i form av ökad sÀkerhet och minskad öppenhet. Men finns det andra hot mot Almedalen?

Vi pratar med verksamhetsledaren för Almedalsveckan Mia Stuhre, talmannen Andreas Norlén, jÀmstÀlldhetsminister Paulina Brandberg och företrÀdare för medier, riksdagspartier och andra arrangörer.