(9)

Hiwa

e-bok


En morgon nĂ€r Elin Ă€r pĂ„ vĂ€g till skolan hör hon ett konstigt ljud frĂ„n platsen dĂ€r byggarbetare grĂ€ver i berget. Ljudet lĂ„ter som en snarkning. Teorier om vad som gömmer sig i tunneln sprids i staden och nĂ€r en fĂ„r fĂ€ste tvingas invĂ„narna att vĂ€lja sida – för eller emot? Snart har hela staden förĂ€ndrats.

Ett nÀrmast totalitÀrt styre breder ut sig och i takt med att samhÀllet skiftar tÀtnar stÀmningen i denna drivna allegori. En obehaglig kÀnsla kryper allt nÀrmare. Vem Àr vÀn, vem Àr fiende och vÄgar man stÄ upp för det man tror pÄ?

”Varför gĂ„r inte nĂ„gon ner och ser efter?” sĂ€ger jag.Pappa och mamma tittar pĂ„ varandra:”Dom har redan skickat ner folk. Bilar. Poliser och allting.”Jag suger i mig min sista spagetti.”Ingen har kommit tillbaka”, sĂ€ger pappa.

”Mest drabbas jag av Augustin Erbas sĂ€regna novell om en flicka och en grannpojke och om nĂ„got som kastar om hela samhĂ€llet. Det hĂ€nder mĂ€rkliga saker i ett bygge vid ett berg i staden och snart blir fler och fler övertygade om att det Ă€r en drake som bor inne i berget. Novellen kan lĂ€sas som en obehaglig allegori över samtiden.” Kommunalarbetaren

Novellen ingÄr tillsammans med Ätta andra berÀttelser i serien Novellix Grannar.