(48)

Historiska Katter

ljudbok och e-bok


Fullt klös med Erik Fichtelius!

En fÀngslande bok av författaren och journalisten Erik Fichtelius om katten som mÀnsklighetens vÀlgörare genom tiderna.

- VÄra husdjur har mycket att lÀra oss mÀnniskor om oss sjÀlva, vÄr egen samtid, vÄr politik och vÄr mÀnskliga historia, hÀvdar Fichtelius.

Boken handlar bland annat om katten som kartlade Australien och katten som utrotade en hel fÄgelart. HÀr finns storfrÀsaren pÄ Youtube och den japanska katten som rÀddade en hel jÀrnvÀgslinje, kattborgmÀstare, bibliotekskatter, sjukhuskatter, modekatter och skolkatter.

HÀr finns ocksÄ katten som gjorde ett visst varumÀrke för kattmat till en miljardindustri, liksom den svenska bondkatt som rÀddade Sverige frÄn galna ko-sjukan och den okÀnda franska rymdkatten.

- Det Àr mÄnga fascinerande katter som pÄverkat historien, sÀger Erik Fichtelius.

Kort sagt: I boken finns ett rikligt bildmaterial pÄ ett 20-tal katter som förÀndrat vÀrlden. Ibland Àndrar slumpen vÀrldens gÄng pÄ ett sÀtt som inte hade kunnat förutsÀgas. Historien Àr full av spÀnnande tillfÀlligheter.

Erik Fichtelius har jobbat som journalist hela sitt vuxna liv. Han har tidigare arbetat pÄ bÄde Sveriges Radio, UR och Sveriges Television. Han har fÄtt Stora Journalistpriset tvÄ gÄnger, 1984 och 2007. Han har Àven varit gÀstprofessor i journalistik vid Stockholms Universitet och Àr hedersdoktor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitetet.


UpplÀsare: Erik Fichtelius
LĂ€ngd:

3.9

48 recensioner

Lo

2023-08-25

intressant

K.

2020-09-17

Högintressant bok och en Àra att författaren Àven agerar upplÀsare!

Maria

2020-09-10

HÀrlig blandning av historiska hÀndelser och katters personligheter.