(2)

Historiens 100 viktigaste svenskar

e-bok


Av de 100 mest inflytelserika personerna i Sveriges historia heter 17 Karl i förnamn. Det Àr ungefÀr lika mÄnga som kvinnorna. Ett 40-tal av profilerna pÄ topplistan har verkat under det senaste seklet, 14 av dem Àr fortfarande i livet.

Journalisterna och författarna Niklas Ekdal och Petter Karlsson har gjort en seriös rankning av de viktigaste svenskarna genom tiderna utifrÄn en enkel frÄgestÀllning: Hur mÄnga mÀnniskor har den hÀr individen pÄverkat, och vad betyder hon eller han för vÄra liv hÀr och nu, 2009?

Boken Historiens 100 viktigaste svenskar Àr berÀttelsen om det moderna Sveriges framvÀxt, genom Ärhundraden av turbulens: frÄn krigets mörker till den rika vÀlfÀrdsstatens ljus, tack vare giganter som Axel Oxenstierna, Karl XIV Johan och Marcus Wallenberg.

Genom raden av fascinerande mÀnniskoöden berÀttar Petter Karlsson och Niklas Ekdal om vilka vi Àr, var vi kommer ifrÄn och vart vi Àr pÄ vÀg. OkÀnda anekdoter kombineras med spÀnnande analys. Fram tonar bilden av Sverige som ytterligheternas nation, snarare Àn mellanmjölkens Landet Lagom.

Stormaktstidens militarister, fundamentalister och trashankar förvandlades pĂ„ tre hundra Ă„r till vĂ€rldens mest sekulariserade, jĂ€mstĂ€llda, teknikorienterade, vĂ€lutbildade, utĂ„triktade folk. Och det var de stora individualisterna som tog oss dit – historiens viktigaste svenskar.

Petter Karlsson Àr journalist och författare, han har skrivit böcker bland annat om Evert Taube, Sven-Bertil Taube, Lennart Nilsson och Zlatan Ibrahimovic.

Niklas Ekdal har varit politisk chefredaktör pÄ Dagens Nyheter och programledare i Axess Television. Hösten 2008 utkom hans skönlitterÀra debut I döden dina mÀn.

"Kul har jag hursomhelst nÀr jag lÀser den hÀr i alla bemÀrkelser personliga historien, allmÀnbildningen kommer pÄ köpet." Katrineholms Kuriren

"En i alla avseenden innehÄllsrik bok fylld med fakta och mer eller mindre djuplodande analyser. Humorn och ironin Àr aldrig lÄngt borta och i lÄnga stycken Àr boken rent underhÄllande." Norrköpings Tidningar

"Det Àr skönt uppkÀftigt av tvÄ journalister att komma med en lista med de viktigaste svenskarna... Ekdal och Karlsson slÄr verkligen hÄl pÄ myten om Sverige som landet lagom." Journalisten

"Det Àr ett ambitöst jobb som har lagts ner och författarna har anstrÀngt sig för att göra lÀsningen underhÄllande. Boken Àr trevligt redigerad och lÀtt att lÀsa." Dagbladet